Dagens namn: Konstantin, Conny
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Vilka scenarier står vi inför?

I natt kan Sverige stå inför ett parlamentariskt kaos. Aftonbladet reder ut fyra möjliga scenarier.

Sahlin dumpar Lars Ohly?

   Sensationen är ett faktum. Trots dåliga opinionssiffror står de rödgröna som segrare i natt. Men även om Mona Sahlin ännu en gång lyckats komma tillbaka kan hon inte glädja sig till fullo när hon möter sina jublande anhängare på valvakan i Tekniska museet.

SD har kommit in i riksdagen och de rödgröna rösterna räcker inte för en riksdagsmajoritet.

Då erbjuder Mona Sahlin FP och C ministerposter i en S-ledd regering. För att gå Björklund och Olofsson till mötes slängs Lars Ohly och hans parti ut ur samarbetet. Som en bonus lyckas Mona Sahlin spräcka allianssamarbetet.

Det priset är sannolikt inte Maud Olofsson och Jan Björklund beredda att betala.Alliansen i minoritet

   Vid midnatt står det klart. Alliansen har vunnit valet, men ändå inte. De är större än de rödgröna, men får ingen egen majoritet i riksdagen. Sverigedemokraterna spärrar vägen för en fortsatt majoritetsregering.

Men Fredrik Reinfeldt gör som Göran Persson 1998 och utropar inför jublande anhängare:

– Vi regerar vidare.

Men det blir besvärligt. Budgeten är inga problem, för att fälla den krävs att de rödgröna och SD går ihop om ett motförslag. Och det lär inte hända.

Andra tunga lagförslag kan däremot röstas ned. Jimmie Åkesson har sagt att SD inte kommer rösta med regeringen om de inte får något i utbyte. De rödgröna å sin sida har inga planer på att

lägga ned sina röster eller strunta i att lägga egna motförslag.

Blir situationen kaotisk försöker sannolikt Fredrik Reinfeldt i enskilda frågor göra upp med MP eller till och med Socialdemokraterna. Men ställer Wetterstrand och Sahlin upp?

Regeringen Bildt tvingades 1991-94 till underhandskontakter med Ny Demokrati. Kan alliansen hamna i samma sits?Alliansen+MP=sant

   I SVT:s valvaka går Jimmie Åkesson ut och ställer långtgående krav för att rösta för en borgerlig regering. Då får Fredrik Reinfeldt nog och redan på tisdag styr han upp ett hemligt möte med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson i Sagerska huset. Språkrören leds dit via kulvertarna för att undvika fotograferna.

Språkrören har båda sagt att de inte kan tänka sig att vara stödparti åt Moderaterna, samtidigt är ledande företrädare för partiet noga med att påpeka att MP inte är ett vänsterparti. Ska det finnas minsta möjlighet för alliansen att övertyga MP så måste ministerposter ligga i potten – annars är projektet helt dödfött.

Även om det i skrivande stund verkar osannolikt finns det två saker som ändå talar för att Fredrik Reinfeldt kommer att försöka:

 Att det blir värre kaos i riksdagen än någon räknat med.

 Att alliansen då lyckas döda det rödgröna samarbetet.Rödgrön minoritetsregering – mot nyval?

   Mona Sahlin och de övriga partiledarna har varit extremt tydliga med att de inte kan regera med passivt stöd från Sverigedemokraterna, även om de rödgröna är större än alliansen. En rödgrön minoritetsregering är därför helt osannolik. Misslyckas Sahlin med försöken att få med sig C eller FP går bollen till Fredrik Reinfeldt.

Han har två alternativ: att försäkra sig om passivt stöd från SD eller en koalition med Miljöpartiet. En annan möjlighet är en storkoalition med Socialdemokraterna och Moderaterna, men många politiker fruktar att en sådan lösning bara skulle gynna Sverigedemokraterna.

Därför kan nyval vara den enda utvägen. I så fall är det första gången det sker i Sverige sedan 1958. Då utlyste Tage Erlander nyval till riksdagens andra kammare efter att Centern hoppat av koalitionsregeringen.


SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet