Nu kräver de makten

Här är de 20 Sverigedemokrater som ska sitta i riksdagen de kommande fyra åren

Foto: Foto: Jerker ivarsson
”Stoppa invandringen” Kent Ekeroth är en Sverigedemokraternas tjugo riksdags­ledamöter.
NYHETER

Sverigedemokraten Kent Ekeroth, 29, är snart en av Sveriges nya riksdagsledamöter.

Enligt honom kan en troende muslim inte vara svensk och han vill stoppa 90 procent av all invandring.

– Med morot och piska ska vi få muslimerna att lämna Sverige, säger han.

Sveriges nya riksdagsledamöter skrek sig hesa av glädje när valresultatet publicerades i går kväll.

Kent Ekeroth var en av de som skålade i champagne på restaurang Thomas bord.

Oroliga för islam

Som sitt första och viktigaste uppdrag ser Ekeroth den svenska immigrationspolitiken. Och han är inte ensam, Aftonbladet genomförde i går kväll en enkätundersökning med de nya riksdagsledamöterna från SD.

Och de allra flesta ser som sitt viktigaste uppdrag att stoppa asyl- och anhörig­invandringen.

– Vi ser med oro på den framväxt islam har i Sverige precis som vi såg med oro på den framväxt nazismen och kommunism hade. Vi vill ha ett västerländskt fritt samhälle. Därför blir det första att stoppa invandringen och göra om en politik som går ut på integration, säger Kenth Ekeroth.

Han vill stoppa 90 procent av all invandring till Sverige. De invandrare som redan bor i landet, i synnerhet muslimer, ser han helst att de återvänder till sina ursprungsländer.

”Morot och piska”

– Det ska ske på frivillig basis med kraftigt höjda återvändarbidrag, men vi ska också se till att de känner att de inte kan leva som i sina hemländer här i Sverige. Det ska vara både morot och piska, säger Kent Ekeroth.

Hur många som ska fås att lämna Sverige med denna metod kunde han i går kväll inte ange. Enligt Ekeroth står muslimers värderingar stick i stäv med hans begrepp av svenska värderingar.

– Om man tror på islam och följer islam fullt ut – då kan man inte vara svensk, säger Ekeroth.

Den 29-årige blivande riksdagsledamoten tror att invandringen på sikt kan leda till inbördeskrig i Sverige.

– Men jag tror fortfarande att vi kan vända det, men vi måste agera snabbt, säger han.

FAKTA

1. Jimmie Åkesson, 31, Sölvesborg

Partiledare

– Vi är beredda att samtala med båda sidor. Jag ­kommer att vara tydlig med vilka krav vi har inom våra tre kärnområden. Vi är ­beredda att göra vad som krävs för att få gehör för vår politik.

2. Björn Söder, 34, Helsingborg

Partisekreterare

– Först ska vi lära oss systemet och sätta oss in i hur allt funkar. Sen ska vi driva våra profilfrågor. Vi räds inte nyval men vi eftersträvar en stabil politik. Nu måste ­partierna ta sitt ansvar och förhandla med oss.

3. Jonas Åkerlund, 61, Stockholm

Vice partiledare

– Vi är beredda att föra samtal med alla som är villiga att ge något tillbaka. Jag är ­beredd att göra vad som helst för att våra förslag ska bli beslut.

4. Carina Herstedt, 39, Sölvesborg

2:e vice partiledare

– Jag kommer plocka god­bitar ur varje block. Det är ju fördelen med att ha en vågmästarroll. Jag är villig att fälla vilken regering som helst för att få igenom min politik.

5. Mikael Jansson, 45, Göteborg

Ingenjör

– Jag har personligen lättare att samarbeta med alliansen än med de rödgröna. Men i praktiken handlar om det de som släpper in vår politik mest.

6. Margareta Sandstedt, 46, Gävle

Alkohol- och drogbehandlare

– Min hjärtefråga är att få ner missbruket som är kopplad till kriminaliteten. Vi är beredda att samarbeta med vem som helst men då vill vi få något tillbaka för att ­kunna driva våra kärnfrågor.

7. Mattias Karlsson, 33, Lund

Politisk sekreterare

– Jag vill införa en ansvarsfull invandringspolitik i samma nivå som våra grannländer. Vi kommer stödja dem som ger oss mest i våra tre kärnfrågor. Jag är villig att fälla vilken regering som helst som inte ger oss något tillbaka.

8. Richard Jomshof, 41, Karlskrona

Lärare

– Jag har varit vågmästare i kommunen en hel mandatperiod och märkt att alliansen har kommit till oss. Det kommer de nog göra nu också men det kommer att ta tid.

9. Sven-Olof Sällström, 41, Östersund

Butikschef

– Jag vill få klarhet i de verkliga kostnaderna för invandringen. Vi planerar låta Riksdagens utredningstjänst räkna på detta. Jag är beredd att stödja vilket parti som helst som ger oss något i utbyte.

10. Erik Almqvist, 28, Lund

SDU-ordförande

– Vi har goda chanser att få samarbeta med Socialdemokraterna nu när det verkar som om Mona Sahlin tvingas sluta. Men det finns öppningar åt båda hållen.

11. Per Ramhorn, 42, Malmö

Vårdare

– Jag ska kämpa för äldrefrågor, pension och trygghet. Jag kan inte säga i dag om jag kommer att stödja alliansen eller de rödgröna.

12. William Petzäll, 22, Borås

Regional valorganisatör

– Jag är beredd att fälla vilken regering som helst för att få igenom våra väljares krav. Det första jag gör nu är att konfrontera statsministern med det totala misslyckandet som det mångkulturella samhället är.

13. Lars Isovaara, 51, Skellefteå

Civilingenjör

– Jag är ansvarig för vårt kriminalpolitiska program, vi har en hel arsenal av ­frågor vi vill genomföra. Vi bestämmer gemensamt om vi ska stödja alliansen eller de rödgröna.

14. Johnny Skalin, 32, Sundsvall

Politisk sekreterare

– Det viktigaste är att påverka invandringspolitiken. Jag kommer att stödja det block som ger mest ut av vår egen politik. Vi är beredda att sätta oss i total opposition om det krävs.

15. Kent Ekeroth, 29, Lund

Civilekonom

– Vi måste börja kontrollera de så kallade ensamkommande flyktingbarnen och ställa krav. Jag kommer stödja dem som ger oss något tillbaka i migrationspolitiken.

16. Julia Kronlid, 30, Örebro

Behandlingsassistent

– Jag vill påverka familje­politiken. Jag vill att föräldrapenningen ska höjas till 90 procent och att det ska bli möjligt att få gratis familjerådgivning. Vi måste prata ihop oss om vem vi ska stödja.

17. Josef Fransson, 31, Skövde

Högskoleingenjör

– Jag ligger vanligtvis, men inte i alla frågor, åt höger. Jag är ­beredd att fälla en borgerlig regering, men det är ett beslut vi får ta i grupp.

18. Tony Wiklander, 71, Åstorp

Pensionär

– Jag är inte beredd att svara på frågor ännu.

19. David Lång, 37, Stockholm

Löneadministratör

– Jag kan tyvärr inte svara just nu.

20. Thoralf Alfsson, 52, Kalmar

Konsult

– Det är en förhandlingsfråga vem vi kommer att stödja och om vi är beredda att fälla en borgerlig regering. Vi vill ha ut så mycket av vår politik som möjligt.

Sammanställning: Mattias Carlsson, Johanna Klaasen, Erik Wiman, Eric Tagesson

Alliansen eller de rödgröna? Är ni beredda att fälla en borgerlig regering för att få igenom era krav? Aftonbladet ställde i natt Sverigedemokraternas nya riksdagsledamöter mot väggen.

ARTIKELN HANDLAR OM