Ny minister löser pusslet

Så ska Reinfeldt göra partivännerna glada

1 av 3 | Foto: Scanpix
Fredrik Reinfeldt.
NYHETER

En ny inrikesminister löser regeringspusslet för Fredrik Reinfeldt.

Då gör han partivännerna nöjda – och slipper trampa allianskamraterna på tårna.

– Jag skulle föredra att man utökade med en ministerpost som Moderaterna får, säger Pia Kinhult, M-politiker från Skåne.

På tisdag presenterar Fredrik Reinfeldt sin nya regering.

Men Moderaternas valframgång har sått split i alliansfamiljen. Ska Fredrik Reinfeldt följa resultatet måste C och FP bli av med varsin ministerpost.

– Reinfeldt måste tänka väldigt noga hur han ska balansera alliansen för att det ska bli som det sades i Högfors att "alla ska bidra, alla ska vinna". Nu har alla bidragit, men alla har inte vunnit, säger Sven Bergström (C).

Med ytterligare ministerposter riskerar M att bli ännu mer dominanta, befarar de allianspolitiker Aftonbladet talat med. Samtidigt kräver nu flera tunga moderater att valresultatet ger utdelning.

”Ska avspegla resultatet”

– Det ska avspegla valresultatet, börjar man tumma på det så vet man aldrig var man hamnar, säger Göran Holm, tidigare kommunalråd i Vellinge (M).

En annan högt uppsatt moderat säger:

– Att bara fortsätta som tidigare är ju som att säga att vi skiter i väljarna.

Flera allianspolitiker förordar nu att en ny post ska lösa knuten – en inrikesminister. Då slår Reinfeldt två flugor i en smäll: Moderaterna premieras för sitt goda valresultat och man samlar dessutom flera viktiga funktioner på ett departement.

Inrikesminister efterlyses

– Man kan göra ett stort inrikesdepartement där till exempel förvaltningsfrågor, länsstyrelser, infrastruktur och bostäder ligger. Det har man i nästan alla andra länder och det har vi haft i Sverige också, ända fram till modern tid, säger Anders Björck tidigare moderat minister.

Även riksdagsledamoten Eva Flyborg (FP) efterlyser en inrikesminister:

– Jag tror att man behöver göra om några poster i regeringen. Den portföljen kan göras både ganska stram eller lite större, säger hon.

FAKTA

Här är Reinfeldts alternativ

Den matematiska modellen

Han följer valresultatet till punkt och pricka. Det innebär att Moderaterna som i dag har elva ministerposter får två nya, C och FP förlorar varsin och får tre kvar, medan KD med knapp nöd får behålla sina tre.

Den generösa modellen

Alla partier får behålla samma antal statsråd som i dag, trots att valresultatet säger något annat, för att undvika slitningar i alliansen.

Den diplomatiska modellen

Reinfeldt låter småpartierna behålla samma antal ministerposter, men inrättar en eller flera nya portföljer som tillfaller Moderaterna.

ARTIKELN HANDLAR OM