Rätt Sahlin – men klyftorna ökade även under Perssons tid

Inkomstskillnaderna i Sverige är de högsta någonsin

NYHETER

Inkomstskillnaderna i Sverige har aldrig varit större i modern tid, hävdar Mona Sahlin och de andra rödgröna partiledarna.

Helt riktigt, men i jämförelse med andra länder har ändå Sverige en jämn inkomstfördelning.

Vad lögndetektorn granskar: I ett gemensamt utspel i Almedalen gick de rödgrönas partiledare i går till attack mot regeringens politik. Oppositionen hävdade att alliansen har skapat ökade ekonomiska klyftor i Sverige.

De rödgröna sa att ”inkomstskillnaderna i Sverige aldrig har varit större i modern tid. Under den gångna mandatperioden har klyftan mellan rik och fattig ökat”. Påståendet publicerades även på DN Debatt i dag.

Sanningen är: Fram till i början av 1980-talet minskade skillnaden mellan fattig och rik i Sverige, visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. 1981 låg skillnaden på den lägsta nivån någonsin, men därefter ökade inkomstspridningen och den har fortsatt in på 2000-talet.

I dag är skillnaden mellan fattig och rik den största någonsin i Sverige, oavsett vilket räknesätt man använder.

Sverige följer dock en internationell trend mot ökad inkomstspridning och i jämförelse med andra länder har Sverige en jämn inkomstfördelning, långt ifrån länder som Storbritannien, Portugal, Italien och Tyskland.

Slutsats: De rödgröna har helt rätt i att dagens inkomstskillnader mellan fattig och rik i Sverige är de högsta någonsin. Men trenden med ökade inkomstspridningar har pågått länge – även under S-regeringar – och i en internationell jämförelse är de inte alarmerade.