Dagens namn: Ulrika, Ulla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Reinfeldt slår alla rekord

Ny Aftonbladet/Sifo: Statsminister Fredrik Reinfeldt har högsta förtroendet hos väljarna – någonsin

Förtroendet för Fredrik Reinfeldt är rekordhögt.

Mer än sju av tio svenskar har stort eller mycket stort förtroende för statsministern enligt Aftonbladet/Sifo.

Det är den hittills klart högsta siffran i mätningens historia.

Så högt är förtroendet för partiledarna. Klicka på bilden för en större version.   Så högt är förtroendet för partiledarna. Klicka på bilden för en större version.
Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Fredrik Reinfeldts jultal till nationen

Se hela jultalet här.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Reinfeldts segertal – kort version

"Vi kommer inleda samtal med MP".

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Reinfeldt grillas i 10 000-kronorsfrågan

Se partiledaren svara på läsarnas frågor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är måttligheten personifierad. Men till nyår kan han kosta på sig ett extra glas mousserande vin. Valåret 2010 slutar nämligen mycket bra för honom.

Inte nog med att hans parti varit landets största i flera väljarbarometrar. Förtroendet för honom själv är dessutom på topp.

72 procent av svenska folket, mer än dubbelt så många som röstade på Moderaterna i valet i september, har stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt.

Det är den solklart högsta siffran hittills i Aftonbladet/Sifo, som har mätt förtroendet för riksdagens partiledare sedan våren 1995.

Låg högt efter terrordåden

Det tidigare rekordet hade Fredrik Reinfeldt själv, 63 procent hade stort eller mycket stort förtroende för honom för ett år sedan.

Tvåa på listan är Göran Persson (S). I mars 2002, ett halvår efter terrordåden i New York och Washington, hade 61 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

Trea är Carl Bildt (M), som åtnjöt störst förtroende i december 1997 då han, fortfarande med partiledartiteln, jobbade som fredssamordnare i det krisdrabbade Bosnien på Balkan. Då hade 60 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

Partiets bästa val på 100 år

Fredrik Reinfeldt är inte känd som de stora åtbördernas mästare. Hans stil är lågmält resonerande.

Det brukar ha svårt att leta sig fram i det mediala bruset. Att Reinfeldt lyckas har sannolikt flera orsaker.

En av dem är att han före valet ledde den första majoritetsregeringen på 25 år. Reinfeldt kunde alltså lova, utan att förhandla med andra partier. Det ger ett stabilt intryck.

Nu surfar han fortfarande på framgångsvågen från valet i september, då Moderaterna gjorde sitt bästa val på nästan hundra år. Att svensk ekonomi, tillsammans med ett fåtal andra länders, står i en klass för sig i det krisdrabbade EU är ytterligare en förklaring.

Bristen på konkurrens från en fungerande opposition bidrar givetvis också.

   Moderatledaren står alltså i en klass för sig, mer än sju av tio har stort eller mycket stort förtroende för honom. Bland M-sympatisörerna är stödet närmast nordkoreanskt, 94 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Tidigare har kvinnorna varit mer tveksamma till statministern. Så är inte fallet nu. De yngsta väljarna, som Moderaterna hade svårt att nå i valet, är mer reserverade men ligger inte långt efter andra väljargrupper.

   En annan av valets gunstlingar var Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, som nära sex av tio har stort eller mycket stort förtroende för. Det är en mycket bra siffra för en som, likt Wetterstrand, representerar ett parti med ett väljarstöd som är mindre än tio procent.

Det är kvinnorna som har störst förtroende för språkröret – och de egna väljarna. Där är Maria Wetterstrands siffror till och med bättre än Fredrik Reinfeldts, 96 procent.

   Mätningens tredje vinnare är FP-ledaren Jan Björklund som nu är tillbaka på ungefär samma nivå som för ett år sedan. Valet innebar varken någon notabel framgång eller förlust för Folkpartiet, som ändå blev riksdagens fjärde största parti. Därför kan Björklund nu titulera sig vice statsminister.

Björklund bör se upp med ungdomarna. Där är hans förtroende märkbart lägre än i befolkningen i övrigt.

   Centerledaren har haft det motigt på senare tid. Backade i valet, ligger kvar och stampar på samma förtroendesiffror som i våras. Störst förtroende har kvinnor – och den yngsta väljargruppen.

Däremot har förtroendet för Olofsson rasat bland de egna sympatisörerna. I mars hade 83 procent stort eller mycket stort förtroende för henne. Nu är det 69.   Miljöpartiets manliga språkrör är en slitvarg. Men när det gäller väljarnas förtroende ligger han långt efter kollegan Maria Wetterstrand. Kvinnor har större förtroende för Eriksson än andra väljare.

   KD-ledaren har varit starkt ifrågasatt internt och det märks i denna mätning. Andelen KD-sympatisörer som har stort eller mycket stort förtroende har minskat med sju procentenheter till 80.

Men bland väljarna i stort har förtroendet ökat. Den yngsta väljargruppen är, inte helt oväntat, Göran Hägglunds akilleshäl.

   Sahlin har aviserat sin avgång och det enda notabla i den här siffran är att hon inte tappat mer än en procent sedan den förra mätningen, i mars. Sahlin är nu nere på samma nivå som Göran Persson var efter Sydafrikafiaskot i december 1999.

   Vänsterpartiets ledare tillhörde även han förlorarna i årets val. Alltså ligger förtroendet för Ohly kvar på ungefär samma nivå som tidigare. De medelålders uppskattar honom mest.

   Föga förvånande är SD-ordföranden den partiledare som svenska folket har minst förtroende för. Bara var tionde har stort eller mycket stort förtroende för honom. Unga män under 30 år är den grupp som Åkesson har störst förtroende hos.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet