Stödet för SD ökar – kaos hotar

Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare om det var val i dag

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Kan få en nyckelroll Valet närmar sig med stormsteg och nu ser det ut som om Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kan få en speciell roll nästa mandatperiod. Inga partier vill samarbeta med SD – som ökat till 6,5 procent – men kan inte ge något klart besked om vem som ska styra landet om inget block får egen majoriet.
NYHETER

Parlamentariskt kaos hotar efter höstens val.

Sverigedemokraterna ökar och skulle bli vågmästare om det vore val

i dag, enligt Aftonbladet/United Minds.

Men de etablerade partierna vägrar ge besked om vad som händer då.

Klicka på bilden för större grafik.

Med mindre än två månader kvar till valet ser Sverigedemokraterna ut att få en nyckelroll nästa mandatperiod.

I den senaste mätningen från United Minds, gjord

i samarbete med Cint, skiljer det mindre än en procentenhet mellan alliansen och de rödgröna och inget block får egen majoritet. Samtidigt ökar SD och får 6,5 procent, vilket också ger dem en vågmästarroll.

”Stökig situation”

– Det troliga är att vi har en mycket stökig parlamentarisk situation efter valet, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Partierna själva är noga med att påpeka att de inte tänker samarbeta med SD. Men vem som faktiskt ska styra landet talar de tyst om.

– Vi vill bilda en rödgrön majoritetsregering, det finns ingen anledning för mig att spekulera om något annat. När det handlar om Sverigedemokraterna har vi ett tydligt besked: Vi vill inte ha med dem att göra, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

Men det beskedet är inte mycket värt, enligt statsvetaren Peter Santesson-Wilson på näringslivets forskningsinstitut Ratio. Han menar att det i princip blir omöjligt för blocken att inte ta hänsyn till Sverigedemokraterna om de blir vågmästare.

– Man kan inte trolla bort partiets existens genom att säga att man aldrig ska rösta med dem. Då skulle oppositionen inte kunna lägga en skuggbudget eftersom man inte kan hindra Sverigedemokraterna från att rösta på den. Det blir en väldigt märklig situation, säger han.

”Majoritet viktigast”

De rödgröna vill bjuda in C eller FP till samarbete om de skulle bli största block, medan alliansen vill bjuda in MP. Både C och FP säger dock nej till rödgröna samarbeten, medan MP:s partisekreterare Agneta Börjesson säger att partiet inte fattat några beslut.

– Det viktigaste är att man får till en majoritet så att man inte under några omständigheter behöver förhandla med SD. Vi kommer att lyfta frågan om den kommer upp, men det är inget vi planerar för, vi jobbar för en rödgrön valseger, säger hon.

Utfrysning kan gå fel

Men att partierna går över blockgränsen för att stänga Sverigedemokraterna ute kan i själva verket få motsatt effekt, enligt statsvetaren Marie Demker.

– Det vi vet från andra exempel ute i Europa är att det sällan är lyckosamt att frysa ut partier. Man skapar en martyrgloria och ger mycket utrymme och uppmärksamhet åt ett parti som är ganska litet, säger hon.

– Sedan är det viktigt att säga att det är normalt att partier motverkar varandra. Det är inget onaturligt i att partiledare säger att de tycker illa om SD. Reinfeldt är inte särskilt förtjust i det rödgröna blocket och Mona Sahlin är inte särskilt förtjust i alliansregeringen heller.

Sverigedemokraternas uppgång och Miljöpartiets nedgång är statistiskt säkerställda förändringar.

Aftonbladet har förgäves sökt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för en kommentar.

FAKTA

Partierna om SD som vågmästare

1 Vem ska regera om Sverigedemokraterna blir vågmästare?

2 Kan ditt parti tänka sig att samarbeta över blockgränsen och i så fall med vilket parti?

3 Kan det bli nyval?

4 Är det rätt att stänga ute ett parti från makten trots att det får stöd från en viss procent av väljarna?

Anki Ahlsten, partisekreterare (V)

1 Det blir en diskussion vi får ta då. Det enda jag kan säga är att vi under inga omständigheter samarbetar med ett odemokratiskt parti.

2 Det är ingenting jag vill diskutera nu. Vår målsättning är att vi ska få egen majoritet med S och MP. Samarbete med något annat parti finns inte på kartan just nu.

3 Det beror på hur valresultatet ser ut. Men jag hoppas verkligen inte att det ska behöva bli aktuellt.

4 Det kan man diskutera. Men det här är ett parti som ligger så långt från Vänsterpartiet som man kan komma, ett högerextremt parti. Och det är utifrån det som jag svarar.

Ibrahim Baylan, partisekreterare (S)

1 Vi söker mandat för en majoritetsregering. Jag ­spekulerar inte kring några andra alternativ.

2 Jag tycker inte det finns anledning att spekulera i något annat än att vi jobbar fullt ut för en rödgrön majoritetsrege­ring.

3 Som sagt, jag vill inte spekulera om det.

4 Vår ideologi handlar om att människor har ­lika värde. SD står för det motsatta. Väljarna får rösta hur de vill, men vi kommer aldrig att samarbeta med ett parti som är rasistiskt.

Agneta Börjesson, partisekreterare (MP)

1 SD kan aldrig bli det för de är ett ytterlighetsparti. Ett mittenparti blir vågmästare och så försöker man bilda majoritetsregering.

2 Om vi blir största block kommer vi att bjuda in något av de borgerliga partierna, till exempel FP eller möjligtvis C. Det är viktigt att man får till en majoritet.

3 Jag tror att man kommer att testa alla möjligheter innan det sker. Men inget går att utesluta.

4 Det är så konstitutionen ser ut i Sverige. Man kan ju tycka att det är orimligt, att det största partiet inte får vara med och regera, men det är så reglerna ser ut.

Lennart Sjögren, partisekreterare (KD)

1 Vi söker stöd för en ny ­alliansregering. Vi kommer på ett konstruktivt sätt ­utifrån gällande regler att få till stånd en fortsättning.

2 Det mest naturliga är att söka stöd hos ­Miljöpartiet.

3 Vår målsättning är att partierna gör vad de kan för att hitta en samverkan. Om det ­inte ger resultat är nyval den lösning som finns.

4 2006 var det några kommuner där partier med en samsyn på människovärdet styrde vidare utan SD. Jag har inte nåtts av att väljarna uppfattat det som negativt, snarare positivt.

Anders Flanking, partisekreterare (C)

1 Jag tycker inte att man ska ägna så mycket kraft åt sådana scenarion. Vi går till val som ett regeringsalternativ.

2 Vi från alliansen kan tänka oss att diskutera med MP om de lämnar vänstersidan. C tillhör alliansen, så för oss finns ingen anledning att fundera i rödgröna banor.

3 Den möjligheten finns alltid, men har inte ­använts så ofta. Däremot är vi vana vid att ­inte ha majoritetsregeringar.

4 Det är att ta deras politik på allvar att inte samarbeta. Vi har inte samarbetat med kommunisterna heller. Det är en fråga om att ta ställning mot åsikter man tycker är extrema.

Erik Ullenhag, partisekretare (FP)

1 Vi söker stöd för en allians­majoritet. Allians­partierna är överens om att inte samarbeta med SD.

2 Skulle SD bli vågmästare kommer alliansen att söka stöd från i första hand Miljöpartiet. Det är inte aktuellt för FP att samarbeta med de rödgröna.

3 Har man begärt förtroende från väljarna och fått ett valresultat, ska det mycket till för att gå tillbaka till väljarna igen.

4 SD är ett enfrågeparti som går till val på att man ogillar invandrare. Det är en politik som står alldeles för långt ifrån FP. Det är inget odemokratiskt i att inte samarbeta med alla.

Per Schlingmann, partisekreterare (M)

1 Det regeringsalternativ som får flest röster och mandat bör också kunna bilda regering. Vi sam­arbetar inte med SD.

2 Det finns ingen anledning att utesluta någonting. Om det uppstår en oklar parlamentarisk situation så tycker vi att det logiska vore att öppna för samtal med Miljöpartiet.

3 Det är ingenting som jag tycker är relevant att diskutera nu.

4 Det är så mycket som skiljer i människosyn, men också att de driver en fullständigt ­oansvarig politik.