Dagens namn: Fredrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Han menar nej, nej, nej ...

Pär Nuders nekande öppnar dörrar för andra partiledarkandidater

ÖPPNAR DÖRRAR Pär Nuder vill inte leda Socialdemokraterna – och många inom partiet tror att Nuders nej nu kommer att öppna upp för andra kandidater.   ÖPPNAR DÖRRAR Pär Nuder vill inte leda Socialdemokraterna – och många inom partiet tror att Nuders nej nu kommer att öppna upp för andra kandidater. Foto: LOTTE FERNVALL

Bred förankring i partiet och internationell erfarenhet – men inte nödvändigtvis med riksdagsplats.

Partidistriktens önskelista liknar Pär Nuders meritlista.

Men nu säger han definitivt nej.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

"Jag kandiderar inte till det här uppdraget"

Pär Nuder om att bli partiledare för (S).

Pär Nuder vill inte bli partiledare för Socialdemokraterna. Det har han sagt åtskilliga gånger i medierna den senaste tiden. Men nu har han också sagt det till valberedningens ordförande Berit Andnor.

Skrev mejl till TT

”Jag vill inte och kommer inte att kandidera. Det vet också valberedningens ordförande Berit Andnor, som jag har talat med”, skrev

Nuder i ett mejl till nyhetsbyrån TT i går efter helgens spekulationer.

Samtidigt börjar allt fler partidistrikt nu lämna in sina kravprofiler på hur de vill att den nya partiledaren ska se ut. Och bland många distrikt ser det ut som att kravspecifikationen är skriven direkt för Nuder. Många lyfter fram vikten av ekonomiskt kunnande och ett internationellt nätverk, liksom en bred förankring i partiet. Många skriver också särskilt att en riksdagsplats inte är nödvändig.

Men gårdagens besked gör att hela spelplanen i partiledarstriden förändras. Flera socialdemokrater som Aftonbladet talat med tror att Nuders nej nu kommer att öppna upp för andra kandidater.

– Partiet är i ett väldigt knepigt läge vilket kan öppna upp för en ”dark horse”. När man inser att Nuder sagt nej och om man kommer fram till att Österberg inte är rätt person för jobbet öppnar det för andra namn, säger en källa.

Lanserade Nuder

Bland de namn som nämns som sådana jokrar finns bland annat Leif Pagrotsky och Ulrica Messing, men även Tomas Eneroth.

Peter Akinder, politisk chefredaktör på Östran, lanserade nyligen Pär Nuder som sin kandidat. Han har dock inga planer på att förorda en ny kandidat – trots Nuders nej.

”Står fast vid det”

– Vi har lanserat den person vi tror är bäst och vi står naturligtvis fast vid det.

Nu ska processen ha sin gång. Jag har ingen aning om vad valberedningen kommer att säga och jag vet inte om Nuder kommer att ge ett annat svar. Vi får se om saken kommer i ett annat läge inom kort, säger han.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet