Sågade sig själv och hela partiet – i historiskt tal

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
LOVAR ATT VARA ÄRLIG Mona Sahlin höll inte tillbaka kritiken i sitt sista stora tal i går – och hon tänker fortsätta att säga vad hon tycker. ”Nu har vi förlorat ett val och nu måste vi ta tag i våra egna problem”, säger hon.
NYHETER

I sitt sista stora tal var Mona Sahlin ärligare än någonsin.

Hon dömde ut sig själv. Sågade partiets politik. Och tog ett kliv mot mitten.

– Vi kan inte ha en skattepolitik som skrämmer bort väljare, säger hon.

Avgående partiledaren Mona Sahlin (S) var både rörd och lättad när hon gick ner från talarstolen. Hon såg förvånad ut över applåderna som mötte henne efter anförandet på Socialdemokraternas förtroenderåd i riksdagens andra kammare i går. Hon kallade det för ”ärliga timmen” och levererade ett känslosamt tal. Mot slutet med tårar i ögonen.

– Jag sa säkert inte det som alla här ville höra. Men det är det här jag är övertygad om. Säger inte jag det är det få andra som gör det. Därför gjorde jag det.

Skrämde väljare

Sin hårdaste kritik riktade Mona Sahlin mot att hon tvingades ta med Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet.

Var det därför ni förlorade valet?

– Det var en av anledningarna. Jag säger inte att det var den viktigaste, men många, många väljare skrämdes onekligen bort av att Vänsterpartiet var med. Vi sa en sak, Lars Ohly sa något annat. Kvar blev väljare som inte riktigt vågade lita på någonting av vad vi sa.

”Bara trams”

I sitt tal levererade hon ett recept på förändring för att partiet ska resa sig igen. Bland annat föreslår hon höjt tak i a-kassan den första tiden under arbetslösheten, men med en nedtrappning av ersättningen över tid. Och en tydlig satsning på jobbpolitik.

– A-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Det ska alltid löna sig att arbeta! Vi fastnade i bidragsdebatten. Vi kan inte ha en valrörelse där människor säger, ”jo Mona, jag röstar på er trots att jag har jobb och mår bra”.

”Alla som kan jobba ska jobba”. Vad säger du till dem som tycker att du låter som en moderat?

– Det är ett socialdemokratiskt uttryck och har varit det länge, länge. Det är delvis problemet att Moderaterna bara kan vinna valet när de låter som oss. När vi låter som oss själva blir vi anklagade för att låta som Moderaterna. Det är bara trams.

Varför säger du allt det här nu?

– Därför att nu har vi förlorat ett val och nu måste vi ta tag i våra egna problem. Alla måste tänka självkritiskt på vad vi borde ha gjort annorlunda, vad som hade kunnat påverka valet.

Det låter som du ger dig själv ett underbetyg.

– Ja, jag ledde ett parti som gjorde det sämsta valet någonsin. Det är klart att det är ett underbetyg att vi bara fick 30 procent. Hade vi gjort ett bättre jobb hade vi inte förlorat så mycket röster.

Så här ärlig lovar Mona Sahlin att fortsätta vara fram till dess en ny partiledare väljs vid den extrainsatta kongressen i mars nästa år.

FAKTA

Så säger Sahlin & så säger alliansen

Löna sig att arbeta

Sahlin: Låt oss vara oerhört tydliga på en punkt: det måste alltid löna sig att arbeta.

Alliansen: Sverige ska vara ett land där det lönar sig att arbeta.

Alla ska jobba

Sahlin: Alla som kan jobba ska jobba.

Alliansen: En politik som ...syftar till att alla som kan och vill arbeta också ska kunna försörja sig på eget arbete.

A-kassan

Sahlin: A-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Radikala grepp betyder högre tak eller högre ersättning den första tiden. Men därmed följer också en nedtrappning av ersättningarna.

Alliansen: Vi vill stärka arbetslöshetsförsäkringens roll som en omställningsförsäkring som underlättar övergången från ett arbete till ett annat. Detta innebär bl.a. att ersättningsnivån skall trappas ned med tiden.

Kunskap & konkurrens

Sahlin: Kunskap är konkurrenskraft. En modern arbetslinje är en utbildningslinje.

Alliansen: En förutsättning för att säkra tillväxt och välfärd på längre sikt är att Sverige rustas med kunskap.

Jobbskatteavdraget

Sahlin: Jobbskatteavdraget är inget orimligt sätt att sänka skatten på. Det finns väsentligt sämre sätt – med avseende på både fördelning och ekonomisk effektivitet.

Alliansen: Ytterligare sänkta inkomstskatter inom ramen för jobbskatteavdraget och den statliga inkomstskatten är effektiva åtgärder för att öka arbetsutbudet. När det lönar sig att arbeta vill fler arbeta och därmed stiger arbetsutbudet och sysselsättningen.

Välfärd åt alla

Sahlin: I vårt socialdemokratiska uppdrag ingår alltid att se till att pengarna räcker till en välfärd åt alla av hög kvalitet, föredelad efter behov – inte plånbok.

Alliansen: Välfärden ska hålla högsta möjliga kvalitet och komma alla till del. Grunden för att nå dit är en solidarisk och offentlig finansiering.

Källa: Mona Sahlins tal i går, Valmanifest 2010 och rapporten ”En politik för arbete och trygghet”, 2006

ARTIKELN HANDLAR OM