Framtidstro – trots rädslan

aftonbladet.se:s utsända chattade om sina möten i Afghanistan

PÅ PLATS aftonbladet.se:s Martin von Krogh (foto) och Urban Hamid
NYHETER

Sju år efter USA:s invasion är Afghanistan ett land i sönderfall.

Hur lever vanliga familjer? Har de mat för dagen? Kan barnen gå i skola? Vad har de för tankar om framtiden?

För att få svar på frågor som dessa reste aftonbladet.se:s Urban Hamid och Martin von Krogh till Afghanistan – för att skildra människors vardag i reportage, ljudbildspel och chattar.

Här kan du läsa hela chattet med aftonbladet.se:s utsända på plats i Afghanistan.

Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Först vill vi tacka alla läsare för det otroligt stora intresse ni visat de här dagarna. Solen skiner och idag vi har varit ute och tittat på den afghanska sporten, dushkazi, en form av hästpolo. Nu är vi laddade inför alla era frågor.
Anna-Karin säger: Hej på er! Hur upplever ni situationen för vanliga människor, är det farligt att röra sig ute? Eller handlar det mer om att många är fattiga?
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Det är litet av en kombination. Otroligt många är fattiga och säkerhetssituationen har blivit sämre på sista tiden. Folk är rädda för att drabbas av bilbomber och sånt.
Linda Said säger: Hej! Jag är gift med en afghansk man och han har sina föräldrar i Kabul. Vi har tänkt åka dit i sommar och jag undrar om ni anser att det är säkert för mig som svensk kvinna att åka dit?
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Vi är inte de rätta människorna att avgöra det. Vi rekommenderar dig att lyssna på de människor som har som jobb att analysera situationen. Du bör kolla upp UD:s reserekommendationer.
Arcade_Fire säger: Hej, ni skriver om värme osv. hos människor som ni träffar där nere. Jag menar vi som inte tar del av samhället mer än från ett medialt perspektiv, bortsett från era artiklar, får bilden av terrorism,usa,usama etc etc. Hur är vardagen egentligen? Trist att man egentligen inte skapar sin egna världsbild utan att den skapas av ett massamedialt perspektiv. Min fråga är alltså i korta drag, hur är vardagen därnere? Är det "CNN propaganda" eller är det en annan bild NI på plats får?
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Det finns två olika svar på frågan. Dels kan man se ute på gatan att det finns en optimism och framtidstro. Människor här nere har ändå en vardag där man kan hitta på saker men Kabul skiljer sig en del från övriga landet. Dels är det en instabil situation i landet. Det har blivit sämre och kommer förmodligen att bli ännu sämre.
nico säger: Hej. Vad har berört er mest i landet?
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Utan tvivel när vi fick se de fruktansvärda förhållandena som internflyktingarna lever under. Och fattiga människors situation överhuvudtaget.
Sompro säger: Tack för jätteintressanta texter. Skulle mer internationellt bistånd kunna hjälpa upp situationen? Vilken sorts bistånd hjälper bäst tror ni?
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: På längre sikt återuppbyggnadsprojekten som till exempel SIDA står för och annars de direkta insatserna till de som lever under svåra förhållanden som flyktingarna.
Ola F säger: Finns det något ni har blivit förvånade över alltså något ni inte var beredda på att ni skulle möta i Afghasnistan?
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Glädjen på gatan och optimismen, framtidshoppet hos folk.
säger: Hej Martin! Krig och misär, hur förhåller man sig? Med bilden vill man skapa närhet, men balansgången, mellan intrång i människors misär och att dokumentera, hårfin? Hur upplever du det? /L
Urban Hamid och Martin von Krogh Martin svarar: Det är så klart en hårfin gräns. Men det handlar om att ha respekt för människan man fotograferar. Tiden är det viktigaste när man ska förmedla sådana här förhållanden, man ska hinna skapa en relation till dem. Då kan man undvika intrång i deras personliga misär.
Maria säger: Bilderna man normalt får av landet ger lite "medeltidsvibbar", med kläder och lerhus och så. Finns det ett modernt samhälle också? Med trafikstockningar, skyltfönster, neon, ungdomskultur, musik?
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Naturligtvis finns det en modern sida i det här landet med trafikstockningar osv, Kabul är en storstad, relativt modern. Men den är inte som en västerländsk storstad.
Samir säger: Hej!! Jag hoppas att ni har bra där borta. Jag vill veta om de som personer som skickas från Sverige till Kabul. Kan man klarar sig där utan att man har familj och släktingar?? T ex en person som flydde för 15 år sen. Vad tycker ni om det ???
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Nej. Jag har pratat med folk om just den frågan. Nån som kommer hit utan stöd från familj och släktingar här klarar sig inte. Så är det.
säger: Hur klarar ni av med att inte ha med er en massa barn med hem? Jag hade inte klarat av att se barn i den situationen jag, hade velat ha med mig alla hem, så de fick det bättre.
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Självklart är det jättejobbigt att se alla barn som lider så men självklart går det inte heller att ta med dem hem. Men vi hoppas vi gjort någonting för dom med de reportage vi gjort härnere.
nora säger: Vad har varit jobbigast under er tid i Adghanistan?
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Det har varit ett slitigt jobb att genomföra men vi har ju lyxen att kunna åka härifrån. Men det jobbiga är att veta att människorna lever under så extrema förhållanden. Det är det jobbigaste med den här resan.
Urban Hamid och Martin von Krogh säger: Vi hoppas att den här resan och våra reportage inte ska vara förgäves utan att människor engagerar sig i afghanernas förhållanden. Tack alla läsare som följt på med vägen och visat ett så stort intresse.

Världen direkt