”Regeringen gör det bästa för folket”

Familjen Wang chattade med aftonbladet.se:s läsare

NYHETER

Familjen Wang tog sig i dag tid för att svara på läsarnas frågor. Vi fick bland annat veta att dottern Xian vill studera utomlands, att familjen gläder sig åt OS och att regeringen gör det bästa för Kina. Här kan du läsa hela chattet.

Familjen Wang säger: Även om vi är så långt borta känner vi oss glada över att kunna prata med er!Tyvärr kunde inte min man, Xians pappa, vara med, men vi är här.
LatinGirl säger: hur ser en valig dag hos er?
Familjen Wang säger: Vi vaknar på morgonen, äter frukost, jag kör min dotter till skolan. Sedan går vi och jobbar. Vid 17 slutar min dotter i skolan och går till mitt jobb. Vi åker hem tillsammans och köper mat på vägen. Vi äter och sedan studerar dottern hemma under kvällen.
säger: Hej, kände ni av skalvet i dag? I så fall, var det obehagligt?
Familjen Wang säger: Vi kände det men vi var inte oroliga. Vi såg på internet att jordbävningen var långt bort så vi blev inte rädda.
Berit säger: Hej!Hur många barn önskar ni att ni kunde ha? Och vad händer egentligen om ni skulle få ett till?
Familjen Wang säger: Om jag kunde skulle jag vilja ha 2 barn till. Men med vår nuvarande situation skulle vi vara tvungna att betala böter och eventuellt förlora våra jobb.
lisa säger: Hur känns att inte kunna få barn av landet?? är det inte konstigt?
Familjen Wang säger: Det är landets policy och dessutom hade det kanske varit svårt att ekonomiskt ta hand om fler än ett barn. Men det känns inte konstigt, för det är likadant för alla familjer.
Chatarina säger: hej Xin Wang! Har man mycket lov när man går i kinesisk skola? Till exempal sommarlov?
Familjen Wang säger: Sommarlovet är nästan två månader. Vinterlovet är lite mer än en månad, då också kinesiska nyåret firas. Första maj och vid nationaldagen i oktober har vi också kortare lov.
tom säger: In Europe, whenever someones mentions China, we all think about Tibet, Taiwan and human rights problems. What do you think about the mislead views of westeners?
Familjen Wang säger: Jag tycker att bilden som ges i västerländsk media inte är korrekt. T ex när affärsmän från Taiwan kommer till Kina får de support från Kina för att underlätta deras affärer.
Selle säger: Hur känns det att växa upp som tjej i Kina? Är det tuffare/svårare en att växa upp som kille?
Familjen Wang säger: Nej, jag känner inte att jag har större svårighet än om jag vore en pojke. Kina är jämställt. Och numera älskar föräldrarna barnen oavsett om det är en kille eller tjej. Mina föräldrar älskar mig mycket.
Johana säger: Vad är det bästa med eran stad ?
Familjen Wang säger: De kulturella aspekterna av Peking, här finns t ex mycket parker och historiska och traditionella värden. Dessutom gillar vi maten här. Peking är också en väldigt utvecklad och modern stad.
Chatarina säger: Tycker ni att det ska bli kul med OS i kina i år?
Familjen Wang säger: Ja, det kommer att bli jättekul! Många av oss kommer att delta på olika sätt genom att vara voluntärer. Min brorsdotter kommer t ex att vara voluntär.
gunilla säger: vad har ni för religon?
Familjen Wang säger: Mamman: Jag är mer åt att tro på buddism. Dottern: Jag tror inte på någonting.
Jacob säger: Hur mycket upplever ni att era landsmän känner ansvar för miljön, nu när Kina genomgår en sådan kraftig ekonomisk tillväxt?
Familjen Wang säger: Absolut, det gör vi alla. T ex har vi börjat sopsortera på gården där vi bor och vi följer det väldigt noga.
ninni säger: Vilken är den vanligaste maträtten ni lagar till hemma?
Familjen Wang säger: Jiaotzi, det är dumplings, en slags degknyten med kött och grönsaker som man kokar i vatten.
Mauricio säger: Hey, I just wonder what your opinion towards the goverment are? Because in Sweden we have a pretty bad image of your country in general since it's not a democratic state // Mauricio
Familjen Wang säger: Dottern: Jag känner att regeringen fortfarande gör det bästa för folket och deras jobb är att göra det bästa för oss. Mamman: Alla kan se utvecklingen och förändringen i Kina så vi är ganska nöjda med regeringen. Men jag tror inte att det finns något land där alla är nöjda. Och alla regeringar har några sidor som folket inte uppskattar. Jag tror att landet med den nya regeringen kommer att bli ännu bättre.
Moderator säger: Då tar vi sista frågan här
MissK säger: Vad har Wang Xin för drömmar om framtiden? Vad vill du göra/jobba med?
Moderator säger: På grund av tekniska problem kunde inte Wang Xin svara själv, men här kommer ett referat av hennes svar: Jag vill studera utomlands och sedan komma tillbaka till Kina och få ett bra jobb. Jag har många drömmar, jag vill t ex ha många hundar!Mamman: Jag har spenderat mycket tid och energi på min dotter och jag hoppas att hon kommer att lära sig mycket och få en ljus framtid. Det är det jag vill.
Familjen Wang säger: Vi tackar så hemskt mycket för alla frågor och familjen Wang för deras svar. Här kommer en sista hälsning till Sverige från mamman: Jag har hört mycket om Sverige genom tidningar och böcker och vet att Sverige är ett väldigt fint land. Stockholm är en fin stad med mycket vatten. Jag hoppas att jag en dag kan komma och hälsa på er. Jag hoppas också att fler svenskar kan komma till Kina. Ni är väldigt välkomna att komma hit och utforska vårt land, det är mycket att se och uppleva.