”Jag har gråtit alla mina tårar”

aftonbladet.se:s läsare chattade med jordbävningens offer – Aftonbladet i Kina

1 av 3 | Foto: Markus Gustafsson
Lin Yong Fang,45 och Sun Don, 24.
NYHETER

Som enda internettidning i hela världen fick aftonbladet.se:s läsare chansen att chatta direkt med jordbävningens offer.

Via Aftonbladets utsände Markus Gustafsson kunde Lin Yong Fang, 45, Sun Don, 24, Gao Li Yong, 36, Yao Ji Shou, 36 och Zhao Wan Cui, 57 berätta om hur de tar sig igenom helvetet på jorden.

Devin säger: Hur mår ni?
Live från Kina säger: Gao Li Yong, 36: Det är bättre och lugnare nu. Inte lika fruktansvärt som under själva jordbävningen. Jag vågar inte tänka på vad som har hänt min familj. Jag säger till mig själv att vara stark, stark, stark. Jag har gråtit alla mina tårar.
Rasmus säger: Hej, hur har ni drabbats av katastrofen?
Live från Kina säger: Gao Li Yong, 36: Vi förlorade allting under jordbävningen. Även om vi själva lyckades ta oss därifrån. Sun Don, 24: Mångas liv har förändrats helt från den ena extremen till den andra. Innan var vi optimistiska nu är det bara sorg.
persikana säger: Hur kan vi i Europa hjälpa er?
Live från Kina säger: Lin Yong Fang, 45: Vi är glada att ni överhuvudtaget tänker på oss. Vi vill tacka till alla i hela världen som har hjälpt oss redan.
tobias säger: Hur ser det ut där borta i Kina nu?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Alla gamla byggnader har rasat ihop. De nya byggnaderna står kvar. Yao Ji Shou: Jag kom ut från kommunhuset samtidigt som den yttersta delen kollapsade. Jag tror att bara ytterväggarna stod kvar.
Richard säger: Hur går man vidare i livet efter en sån här stor katastrof?
Live från Kina säger: Sun Don: Vi är fortfarande oroliga för våra familjer och de som inte räddats undan faran. Det finns nog många att begrava där, och rädda de som har överlevt, innan vi kan gå vidare.
josef säger: Var bor ni nu?
Live från Kina säger: Sun Don: Vi har övernattat på många olika ställen. Just nu bor vi på gräset utanför idrottsstadion under en presenning för det finns inte tillräckligt med tält. Det är väldigt enkelt. Många andra från byarna bor inne på själva idrottsstadion. Gao Li Yong: Jag vill så fort som möjligt komma tillbaka till sjukhuset för att jobba med de skadade.
pelle säger: Vad trodde ni att det var när jordbävningen startade?
Live från Kina säger: Sun Don: I början förstod jag inte vad som hände. Jag kände hur det skakade flera gånger och hörde någon ropa att det var jordbävning. Då förstod jag och försökte springa ut. Mina ben fastnade i nått som föll ned från taket. Zhao Wan Cui: Jag förstod inte vad som hände. Just då var jag på väg med mitt barn till toaletten för att hon skulle kissa. Vi var på sjätte våningen. När jag förstod så sprang jag.
Ina säger: Får ni vatten och mat till de drabbade områdena?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Vi har tillräckligt. Vi klarar oss bra.
Anton Strandberg säger: Hur känns det såhär efter jordbävningen? Är man i chocktillstånd eller bara glad över att man överlevde?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Det är både och.
Oraklet säger: Är du rädd för att det ska hända igen? Ska du flytta nu?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Det skallrar hela tiden, men nej vi är inte rädda att det ska hända igen. Vi har inte riktigt tänkt på det, men vi tror att det är väldigt, väldigt svårt att bo kvar. Det är så många byggnader som är förstörda.
johannajohanna säger: Går räddningsarbetet framåt?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Väldigt snabbt efter jordbävningen försökte de lokala myndigheterna att få kontakt med omvärlden. Och efter det kunde det komma igång. Det pågår fortfarande.
Linnea säger: Tror du att jordbävningen kommer att ha långvariga konsekvenser?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Absolut. Självklart. Det kommer att ta lång tid att komma tillbaka efter detta. Vi har inga hem och inga pengar. Vi förlorade våra hus och hem. Och våra familjer är splittrade och vi har förlorat familjemedlemmar.
Goran säger: Når katastrofhjälpen fram ?
Live från Kina säger: Sun Don: Ja, det gör den. De som vi försöker ta hand om först är barn och skolbarn. Och de som verkligen behöver hjälp.
Sara säger: Vilken stad eller område ar mest drabbat av jordbävningen?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Det är här i Beichun, där vi är ifrån.
Frida säger: Skulle ni vilja varna folk att åka till Kina på grund av riskerna för en jordbävning?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Om det kommer fler jordbävningar så kommer vi att bli varnade för det och andra som är här också. Sun Don: Ni behöver inte oroa er. Den stora jordbävningen har hänt och efterskalven är inte så farliga. De farligaste områdena är avspärrade.
Reges säger: Vad saknar man mest i svåra tider?
Live från Kina säger: Sun Don: Min förlorade familj. Min hemstad. Zhao Wan Cui: Det jag tänker på nu är att komma tillbaka till våran hemstad.
Mårten säger: Får ni information om hur eftersökandet går?
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Vi vet inte hur det går. Mina föräldrar är begravda någonstans men jag vet inte ens var.
Live från Kina säger: Gao Li Yong: Vi hoppas att inget annat land ska behöva uppleva en sådan här katastrof. Sun Don: Vi är tacksamma för omtanken från hela världen. Vi kommer att ta oss igenom det här. Yao Ji Shou: Jag hoppas att alla familjer i hela världen får vara lyckliga och får vara tillsammans.

aftonbladet.se