Därför hyllas dokumentären

Aftonbladet TV visar den hyllade dokumentären "Heavy Metal in Baghdad" - om "Iraks enda hårdrockare"

NYHETER

Dokumentären ”Heavy Metal in Baghdad” har visats på filmfestivaler över hela världen. Den har utsetts till bästa dokumentärfilm och väckt tankar och diskussion.

"Genuint rörande, sorglig och inspirerande historia, en av de mest minnesvärda dokumentärerna på senare tid", skriver Montreal Mirror.

När de bodde i Irak drömde bandmedlemmarna om att få ha långt hår som sina hårdrocksförebilder. Men det var förbjudet. Nu bor de i USA – och har sparat ut långt hår så de kan headbanga. FOTO: Michael Masse

"Heavy Metal in Baghdad” har visats på filmfestivaler i bland annat Berlin, Toronto, Mexiko, Polen och Finland. På den polska filmfestivalen i Warszawa vann filmen pris för bästa dokumentärfilm 2008. Senast i oktober var filmen en av de utvalda till en speciell visning på MoMa, Museum of Modern Art i New York.

Både recensenter och publik har uppskattat filmen och hyllat den för dess närhet och äkthet.

”Fascinerande dokumentär”

"Precis när jag trodde att Irakkriget hade skildrats från alla tänkbara vinklar kommer "Heavy Metal in Baghdad", en fascinerande dokumentär om landets enda heavy metal-band, Acrassicauda", skriver New York Post.

New York Times skriver: ”Både ett rörande vittnesmål om den svåra situationen för kulturella yttringar i Bagdad och en slående rapport om flyktingläget i Syrien. Den här rock-dokumentären ger som ingen annan nytt liv åt sin genre och omdefinierar samtidigt headbanging som en symbol för mod”.

Los Angeles Times beskriver filmen som mer än ”ännu en dokumentär om Irak. En dokumentär som kommer oväntat nära och som handlar om unga människors drömmar”.

Tv-bolaget Vice har i samband med filmvisningarna ordnat insamlingar för att säkra bandets framtid på flykt. Ett engagemang som enligt dem själva beror på den uppmärksamhet som bandet fått efter dokumentären. Kampen för att fritt spela heavy metal är inte över.

Ökar förståelsen

Dokumentären har fått positiva reaktioner, speciellt bland unga.

– Det är inte så vanligt att man ser unga irakier i krig som pratar om musik och om sina drömmar. Tyvärr är det ju också så att det är lättare att se folk som främlingar om vi inte pratar samma språk, säger filmaren Eddy Moretti.

Eddy Moretti tror att filmen kan ha en viktig uppgift när det kommer till att öka förståelsen för vad ett krig gör med civilbefolkningen.

Kanske är det här första gången amerikanska ungdomar kan identifiera sig med krigets offer i Irak.

FAKTA

BAKGRUND: Maktkampen i Irak – en konflikt som krävt 100 000-tals människoliv

USA bombade Iraks huvudstad Bagdad den 20 mars 2003. President George Bush ansåg att Irak var ett hot mot USA eftersom han misstänkte att de hade massförstörelsevapen.

Några sådana vapen hittades inte och Bush har senare erkänt att invasionen skedde på felaktiga grunder.

Tre veckor senare hade USA störtat ledaren Saddam Hussein. Som ett symboliskt bevis på det revs bland annat statyn av den förre detta ledaren.

I maj samma år avslutades kriget från USA:s sida. Men då hade ett kaos utbrutit i landet som var ett uttryck för missnöje och en kamp om makten. Plundringar, bombattacker och människor som sköt ihjäl varandra.

USA bildade myndigheten CPA som skulle styra Irak tills en övergångsregering var tillsatt. Det irakiska motståndet mot ockupationen ökade. Flera militära styrkor bildades och stridigheter mellan dem och de amerikanska trupperna tog fart. Grupperingarna var många och med olika syften. Sunnimuslimer fanns i en gruppering som var rädda att missgynnas efter Saddam Husseins fall.

I dokumentären ”Heavy metal in Baghdad” beskriver Acrassicaudas basist Firas situationen:

– USA hade tagit Ali Baba men lämnat kvar de 40 rövarna.

Konflikten trappades upp med kidnappningar av civila, hot mot politiker, självmordsbomber och mordattentat.

2005 hölls det första valet, som bojkottades av sunnimuslimerna.

Barack Obama har lovat att USA ska ta hem alla trupper från Irak under 2010.

Enligt hemsidan ”Iraq Body count” har omkring 100 000 civila dött i Irak sedan invasionen, men många tror att siffran är mycket högre.

Tidningen The Lancet publicerade 2007 en rapport som visade att den riktiga dödssiffran då var 655 000 människor.