Folkfesten den 19 juni

Victoria och Daniel gifter sig på samma dag som kungaparet

NYHETER

Datumet är spikat. Den 19 juni 2010 växlar Victoria och Daniel ringar i Storkyrkan.

Samma eftermiddag kan Sverige spela VM-match i Sydafrika.

– Jag rekommenderar Daniel att ha en snäcka i örat så han inte missar något, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Hovet kontaktade Storkyrkan i går.

De fick ja direkt: Självklart är kyrkan ledig för kungabröllop den 19 juni.

– Sedan kungen offentliggjorde att det skulle bli bröllop nästa vår eller försommar har vi själva blockat lämpliga tider, så det var inga problem, säger domprost Åke Bonnier.

”De är så välkomna”

– Vi är kolossalt glada, brudparet är så välkomna. Tillsammans ska vi planera och genomföra en så fin vigselgudstjänst som de bara kan drömma om. Det kommer att bli en fantastisk dag. Det kommer att bli mycket blommor, ljus och färger.

”Hon är familjekär”

Det var Victoria och Daniel som valde dagen, säger hovets bröllopssamordnare Håkan Pettersson. De ville gifta sig på samma plats och samma datum som kungen och drottningen.

– Det betyder mycket för Victoria att kungen och drottningen gifte sig då. Hon är så familjekär och håller på traditioner, säger Jenny Alexandersson, hovreporter på Svensk damtidning.

Men en sak kan Victoria och Daniel ha glömt att ta med i beräkningen. Om Sverige tar sig till fotbolls-VM i Sydafrika och hamnar i grupp D eller E kan det bli match samma eftermiddag eller kväll – klockan halv två, fyra eller halv nio.

– Det gäller att hovet planerar det här tidsmässigt så att vigseln och en eventuell match inte krockar. Då blir det en riktig höjdardag för Sverige. Jag håller tummarna för både landslaget och brudparet, säger Lars-Åke Lagrell.

”Ha en öronsnäcka”

Daniel Westling är en inbiten fotbollsfantast. Han håller på AIK, samma lag som kungen är beskyddare för och hedersledamot i.

– Jag rekommenderar Daniel att ha en snäcka i örat så han inte missar något. Annars får han ta det via säkerhetsmannens snäcka, säger Lars-Åke Lagrell.

FAKTA

...och här är några av gästerna

En inbjudan till bröllopet är bland det mest åtråvärda som finns bland Europas societet. Gästlistan är inte färdig än, men här är några som kan förvänta sig en plats i kyrkan:

Familjerna

Victorias närmaste släkt, som prinsessan Lilian, prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina med respektive.

Daniels pappa Olle, mamma Eva och syster Anna.

Kungligheterna

Danmark: Drottning Margrethe och prins Henrik, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

Norge: Kung Harald och drottning Sonja, prinsessan Märtha Louise och Ari Behn.

Holland: Drottning Beatrix, kronprins Willem Alexander och kronprinsessan Máxima.

Belgien: Kronprins Philippe och prinsessan Mathilde

Luxemburg: Kronprins Guillaume.

Spanien: Kronprins Felipe och Letizia.

Grekland: Ex-kung Konstantin och ex-drottning Anna Maria, prins Pavlos och prinsessan Marie-Chantal samt prins Nikolaos.

Kung Bhumibol och drottning Sirikit av Thailand är goda vänner med svenska kungaparet. Det finns en god möjlighet att de kommer.

Politikerna

Statsminister Fredrik Reinfeldt med hustrun Filippa. Andra svenska ministrar.

Finlands president Tarja Halonen med maken Pentti Arajärvi.

Islands president Ólafur Ragnar Grímsson med hustrun Dorrit Moussaieff.

Andra som har gift sig 19 juni

Kronprins Oscar (Oskar I) gifte sig med Josefina av Leuchtenberg den 19 juni 1823.

Kronprins Carl (Karl XV) gifte sig med Lovisa av Nederländerna den 19 juni 1850.

Vigseln hålls i Storkyrkan

Vigseln mellan Victoria och Daniel kommer att hållas den 19 juni 2010 är en lördag och det är då exakt 34 år sedan kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gifte sig. Liksom kungaparet kommer Victoria och Daniel att gifta sig i Storkyrkan i Stockholm.

Eftermiddagsbröllop är en tradition och då startar vigselgudstjänsten vid 16-tiden.

Enligt traditionen ska brudens släktingar sitta på vänster sida i kyrksalen, medan brudgummens sitter till höger. Brudparet ska, traditionsenligt, stå på knä framme vid altaret.

Efter vigseln åker brudparet i kortege med häst och vagn från hovstallet genom Stockholm. Turen avslutas på Slottets balkong med den traditionella bröllopskyssen.