Victoria gör debut som författare

NYHETER

Nu debuterar kronprinsessan Victoria som författare.

Tillsammans med kronprinsarna Haakon och Frederik har hon skrivit en miljöbok.

Men projektet kantades av oro, tårar – och fester.

(n)ordens kungligheter Kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon under en klimatresa till Svalbard i juni 2008. Det har tillsammans med kronprins Frederik skrivit en miljöbok.

Arbetet med boken ”Tre tronföljare i Arktis” pågick under en lång period. Tillsammans med Frederik och Haakon gjorde hon studiebesök på Arktis, Svalbard och Grönland. Resultatet blev varsitt eget kapitel i boken om klimatförändringarna.

Men arbetet med boken var periodvis väldigt jobbig för Victoria.

När Daniel drabbades av njursvikt och lades in på Karolinska universitetssjukhuset i maj var kronprinsessan tvungen att resa till Grönland. Expeditionen var planerad sedan länge och utan att vara på plats hade det blivit svårt för Victoria att skriva klart sin del. Det var omöjligt för Haakon, Frederik och arrangörerna att skjuta på resan.

–?Det ska bli skönt att komma hem, jag vill bara vara nära honom, sa Victoria när Aftonbladet träffade henne på Grönland.

Kämpade med dyslexi

Victoria kämpade också med sin dyslexi. Som författardebutant ville hon vara extra noga med texterna och det lång tid för henne att få till formuleringarna på rätt sätt. Hon fick även hjälp av en redaktör. Men eftersom hon brinner för miljöfrågor tvekade hon aldrig att ge sig in i projektet.

Hennes intresse för miljöfrågor kommer från pappa kungen.

Faktatung text

”Som barn försökte jag ofta locka med mig mina vänner på utflykter och tältexpeditioner. Jag ville visa dem hur spännande det är med naturen. Själv fick jag mitt engagemang för naturen hemifrån. Vi var ute i skog och mark så fort tillfälle gavs och jag fick dessutom lära mig om växter och djur genom Mulleskolan”, skriver Victoria.

Victorias text är saklig och faktatung medan Haakon är mer känslosam.

”Jag har ett hopplöst romantiskt förhållande till havet, och de stora istäckta vidderna har något av samma effekt på mig. När jag konfronteras med den här mäktiga naturen känner jag av min egen sårbarhet. I det mötet är jag liten”, skriver Norges kronprins.

”De festade till”

Resan till Svalbard i juni 2008 gav många starka minnen. Förutom att testa utrustningen ombord såg de till att ha riktigt roligt. På kvällarna åt de middag med resten av gänget ombord.

–?De festade till det.

Frederik och Haakon var de som festade mest, Victoria skämtade och höll låda. Det märktes att de hade roligt tillsammans, säger en av besättningsmedlemmarna.