”Fullständigt förnedrande”

Källa nära hovet: Kungafamiljen var rädd att TV4 skulle förvandla bröllopet till jippo

Foto: lars hedelin
”ovärdigt” För kungafamiljen var det ett enkelt val att ge SVT tv-rättigheterna till sommarens bröllop mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Hovet gillade inte hur TV4 skötte Nobelfesten 2007. Men spiken i kistan var deras sändning av nationaldagen i somras. En källa nära hovet kallar arrangemanget ”ovärdigt”.
NYHETER

SVT vann tv-kriget om bröllopet.

Kungafamiljen var rädd att TV4 skulle förvandla vigseln till ett ovärdigt jippo, enligt källor nära hovet.

– Hovet vill att det ska vara en ickekommersiell miljö, säger Martin Österdahl, programbeställare på SVT.

Flera kanaler var ute efter de åtråvärda sändningsrättigheterna. Men i slutändan var bara två aktörer aktuella – SVT och TV4.

Valet var enkelt

Kanalerna låg i förhandlingar med hovets specialtillsatta arbetsgrupp. Fram tills i fredags. Då skrevs avtalet under.

– Med ett så här stort evenemang som är en statsceremoniell händelse är det naturligt att den nationella kanalen får uppdraget, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var valet enkelt – TV4 hade egentligen aldrig en riktig chans.

För det första ville hovet inte att det skulle finnas kommersiella intressen inblandade, vilket bekräftas av SVT. Dessutom är kungafamiljen missnöjd med sina tidigare erfarenheter av TV4.

– De tyckte inte om hur TV4 skötte Nobelsändningen, det var inte tillräckligt traditionellt och seriöst för hovet. Det blev för mycket glamour och fest, säger en person med insyn.

”Viktigt att det är värdigt”

Sändningen från nationaldagsfirandet på Skansen blev spiken i kistan.

– Kungafamiljen tyckte att TV4 förvandlade nationaldagsfesten till ett tv-jippo. Där skulle kungen och ärkebiskopen sitta och vifta hysteriskt med flaggor när studiomannen sa till. Det blev fullständigt förnedrande för kungafamiljen. Ovärdigt, säger en källa nära hovet.

Hovet hade flera krav på den kanal som skulle få rättigheterna att sända från kyrkan.

– Det är viktigt att det ska vara värdigt, det ska till exempel inte vara kameror överallt under vigseln. Och så ställs tekniska krav, det ska vara god kvalitet i sändningarna, säger Nina Eldh.

Avtalet är en stor besvikelse för TV4 som storsatsat inför bröllopet. Bland annat är kanalen sponsor för Love Stockholm – en folkfest som startar på nationaldagen och fortsätter fram till bröllopet där kanalen bland annat kommer ha en särskild bröllopsstudio i festivalområdet.

”Kan inte sända”

Enligt programdirektören Göran Ellung hoppas TV4 fortfarande på en öppning.

– Jag hoppas att vi kan komma överens med SVT så att vi också kan sända bröllopet. Det vore märkligt annars, säger han.

Men SVT är i dagsläget inte särskilt positiva till ett samarbete.

– Som överenskommelsen ser ut kan TV4 inte sända bröllopet, säger Martin Österdahl.

FAKTA

SVT får unik tillgång till bröllopet

Enligt avtalet har SVT fått sändningsrättigheterna till tv, radio och webb. Kanalen kommer ha unik tillgång till vigseln och middagen.

SVT blir så kallad host broadcaster, vilket innebär att kanalen förutom att ansvara för sändningen i Sverige ska serva utländska kanaler med material från bröllopet.

Själva produktionen kommer kosta en hel del. Enligt Ragnar Tingström, grundare av mediebyrån Scream, rör det sig om 7–8 miljoner kronor. Pengar som SVT inte kan räkna med att få tillbaka. Det är nämligen praxis att inte ta betalt när man servar utländsk media med material från kungabröllop.

–Det här är ingen kassako direkt, säger Martin Österdahl, programbeställare på SVT.