Kunglig kärlek på festen

”Jonas smög försiktigt sin hand i Madeleines”

Foto: Foto: Scanpix
Prinsessan Madeleine och hennes bordskavaljer, Nobelpristagaren i ekonomi, Oliver E. Williamson.
NYHETER

Ett frieri, en förälskad prinsessa och italiensk smörsång.

Nobelfesten handlade bara om kärlek i går.

Jonas Bergström höll prinsessan Madeleine i handen när ingen såg.

Foto: Foto: Scanpix
Jonas Bergström hade Bettina Bernadotte, en av Madeleines släktingar, vid sin sida under middagen.

Det var Jonas första stora kungliga uppdrag. Det var säkerligen svettigt. Nobelbanketten är inte att leka med. Man ska konversera doktorer och professorer. Skjuta in stolen till sin bordsdam och gärna vara en mästare på vals. Har man en lång utbildning är det guldstjärna.

Prinsessan glittrade

Hovet och Nobelstiftelsen gav Jonas ett försprång. Han placerades bredvid Bettina Bernadotte, en av Madeleines släktingar som han redan känner. Hon guidade honom genom kvällen.

Han slapp dessutom det värsta blixtregnet från fotograferna eftersom han satt vid ena bordskanten.

Prinsessan Madeleine glittrade lika mycket med ögonen som det glittrade i hennes diadem. Har man väntat i sju år på att förlova sig så är man garanterat lycklig när killen äntligen får vara med på festen.

Daniel stannade hemma

Det var värre för kronprinsessan Victoria. Daniel Westling stannade hemma och följde Nobelbanketten på tv. Risken att smittas av något var för stor bland de tusen gästerna. I dag bjuder kungen in till en mer privat middag för nobelpristagarna. Då kommer Daniel att sitta med till bords på slottet.

Underhållningen hade tema saga och kärlek. Smöriga ballader och Romeo och Julia fick prinsessorna att le stort. Många av de mer nobelvana gästerna enades om att det var den bästa underhållningen på många år.

Efter middagen drog sig kungafamiljen tillbaka till Prinsens galleri. De stod bakom en gardin av något som liknade björkris och en mur av studenter. Jonas smög försiktigt sin hand i Madeleines. De släppte varandra snabbt, men jag hann se glittret i hennes ögon igen.

Hemligt frieri

Samtidigt fortsatte kärleken att spraka nere i Blå hallen. Günter Mårder, 27, överraskade sin flickvän Caroline Häggqvist, 27, med ett frieri.

– Jag hade ingen aning om att vi skulle på Nobelfesten. Jag grät när jag fick veta det i morse. Günter hade ordnat frisör och smink och fotografering, säger Caroline som precis fått en ring på fingret.

Paret virvlade ut i en dans i Gyllene salen. Det var ont om pristagare på dansgolvet, men kemipristagaren Venkatraman Ramakrishnan stuffade runt så gott han kunde.

Dansar aldrig offentligt

Dansa kan däremot Maud Olofsson som svängde med både kjol och kavaljer. I ett hörn vickade litteraturpristagaren Herta Müller försiktigt på benen. Men prinsessorna tog inte ett steg utanför Prinsens galleri. Kungafamiljen dansar aldrig offentligt.

Men Madeleine och Jonas hade nog gärna tagit en svängom på dansgolvet om de fått lov.

Love is in the air!