På dagen D måste de tänka bort spektaklet

NYHETER

Daniels och Victorias bröllop kommer att bli en flera veckor lång cirkus. Tänk Vattenfestivalen gånger tio. Eller ett mindre OS mitt i Stockholm. Artistuppträdanden, tv-sändningar, jippon och big business.

Jenny Alexandersson.

Över två miljoner människor samlades i Köpenhamn när Victorias kompis, kronprins Frederik, gifte sig 2004. Victorias och Daniels bröllop kommer att locka minst lika många.

Bröllopshysteri

Föreställ er Norrbro fullpackad av folk och det öronbedövande jubel som möter brudparet när de vinkar från slottsbalkongen. Vi pratar bröllopshysteri.

Men Victoria och Daniel ignorerar omvärldens hets. Redan vid förlovningen bestämde de sig för att bara fokusera på sig själva dagen D. Samma taktik att tänka bort spektaklet runt omkring hade kungen och drottningen 1976.

Stor utmaning

För trettiotre år sedan såg en halv miljard tv-tittare hur kungen och drottningen sa ja till varandra i Storkyrkan. Nästa sommar kan en hel värld följa Daniels och Victorias väg till altaret via tv och internet. Det bor sex och en halv miljarder människor på jorden. Långt ifrån alla bryr sig om ifall Daniel fumlar med ringen framme vid altaret, men om bara en bråkdel slänger ett öga på en svensk nyhetssajt den 19 juni kommer besökssiffrorna att slå i taket.

För Daniel och Victoria väntar en stor utmaning. Att strunta i att de deltar i världens största bröllopssåpa och bara ha ögon för varandra.