Frågan är: Ska de satsa – eller gå skilda vägar?

NYHETER
Foto: SÖREN ANDERSSON
Senast Madeleine och Jonas syntes i officiella sammanhang var på middagen för Nobelpristagarna i december 2009.

Jonas Bergströms partyliv skapar rykten.

Prinsessan Madeleine reser gång på gång bort utan sin fästman.

Drottningen säger att det tyvärr inte blir något bröllop i år.

Frågan står därmed isande klar: blir det något bröllop alls mellan prinsessan Madeleine och Jonas Bergström?

Jonas Bergström och prinsessan Madeleine har inte visat sig öppet tillsammans på flera månader och de har hamnat mitt i ett kaos av rykten och spekulationer.

Den senaste tiden har vi sett prinsessan på semester tillsammans med sina tjejkompisar utan Jonas Bergström, de har shoppat i London och åkt skidor i Verbier.

Samtidigt har Jonas Bergström tillbringat många sena nätter på klubbarna kring Stureplan. I flera månader har Aftonbladet nåtts av en strid ström av rykten och tips kring hur den blivande hertigen har levt runt i Krogstockholm.

Det finns ingen anledning att föra alla dessa rykten vidare. Men det finns anledning att påminna om ett i sammanhanget passande ordspråk:

Noblesse oblige.

Det är ursprungligen ett franskt uttryck som betyder att den som aspirerar på att vara nobel också måste bete och uppföra sig nobelt. En förlovning med en svensk prinsessa betyder att Jonas Bergström inte längre bara representerar sig själv utan också en familj som är beroende av hur det pratas om honom.

Rykten behöver inte vara sanna. Men om de blir tillräckligt många och starka finns möjligen skäl att fundera över vad i det egna beteendet som orsakar skvallret. Noblesse oblige.

I går kommenterade drottningen sin dotters förhållande till Jonas Bergström. Det var ett ovanligt steg. Drottningen pratar nästan aldrig om familjens privatliv. Det är ett tecken på att turbulensen och publiciteten kring prinsessan Madeleine och Jonas Bergström har påverkat kungafamiljen.

I helgen firas danska drottning Margrethes födelsedag. Alla i kungafamiljen – förutom Madeleine och Jonas Bergström – reser till Köpenhamn. Det är uppseendeväckande eftersom Margrethe är kungens kusin och står familjen mycket nära.

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström står nu inför ett av de viktigaste besluten i sina liv:

Ska de satsa på sin relation eller gå isär?