Om Aftonbladet

Du får svenska krimsuccén på köpet med Aftonbladet

Av: 

Sara Milstead

OM AFTONBLADET

– Missa inte Irene Huss på DVD med tisdagens tidning

Angela Kovács är tuffa kriminalaren Irene Huss i succén ”Tatuerad torso” – som följer med Aftonbladet på köpet i morgon.

Men det är knappt att hon vågar se sina egna filmer.

–?Jag är världens fegaste filmtittare. Kanske gör min känslighet mig till en bättre skådespelerska, säger hon.

KLARAR INTE BLOD ”Min bror, som är undersköterska, berättade en gång om hur det går till vid en hjärtoperation, hur det låter när man öppnar bröstkorgen. Det slutade med att jag svimmade. När jag vaknade upp stod han och klappade mig i ansiktet”, berättar Angela Kovács.
KLARAR INTE BLOD ”Min bror, som är undersköterska, berättade en gång om hur det går till vid en hjärtoperation, hur det låter när man öppnar bröstkorgen. Det slutade med att jag svimmade. När jag vaknade upp stod han och klappade mig i ansiktet”, berättar Angela Kovács.

Det kan tyckas vara ett märkligt val av roll att spela kvinnan som jagar psykopater och tar hand om stympade lik – när man blir svimfärdig av våld och blod på vita duken.

Fuskblod

”Tatuerad torso” inleds med en scen där en tatuerad kroppsdel spolas upp på en strand i Sverige.

Fast Angela Kovács har inga yrselproblem under inspelningarna, tack och lov.

–?När jag filmar är det helt annorlunda, då vet man vad det är för saker de smetar på, skrattar hon och syftar på fuskblodet.

Du har spelat Irene Huss och Ann-Britt i Wallander-filmerna. Börjar du känna dig varm i poliskläderna?

–?Teoretiskt har jag kanske lärt mig en del, men det vore nog förmätet att säga att jag skulle kunna hoppa in som kriminalare. Men vi har ändå något gemensamt med poliserna, vi skådespelare. Krister Henriksson sa en gång att vi delar passionen för vårt jobb, och det stämmer nog.

Hur är Irene som person, i din tolkning?

–?Handlingskraftig, ingen grubblare. Det är en karaktär som har vuxit fram successivt under inspelningens gång. Hon är också den yrkesarbetande mamman, och det kan jag väl känna igen mig i – att få familjelivet att gå ihop med yrkeslivet…

Maken stöttar

Hur har du själv löst ekvationen?

– Min man tog hand om allt när jag filmade, jag var borta i veckorna. Han är regissör, manusförfattare och skådespelare så han kunde ägna sig åt att skriva hemifrån ett tag. Det är faktiskt super att bo på annan ort under inspelningarna. Annars ägnar man ändå bara kvällarna åt att läsa manus.

Vad spelar du helst – en okomplicerad karaktär eller en komplett galning?

–?Det roligaste som finns är ju att spela en kalaspsykopat, en person man inte alls förstår, det är jättespännande. Då kan man kanske fråga hur Irene Huss är hjärngympa, men det är en utmaning på ett annat sätt, inte minst fysiskt. Man måste hålla sig i god form. Jag tränade styrketräning och jujutsu för att klara rollen.

”Lista ut saker”

Kriminalgenren är ju omättligt populär. Varför, tror du?

–?Jag tror att vuxna människor vill ha sagor. Sedan vill de vara lite klipska också, och lista ut saker. Kanske är det därför så många löser sudoku, säger hon.

Publisert: