Ökenströmming

Av: Jon Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

40 minuter

Foto: Pär Johansson

Den här nordafrikanska chermoulamarinaden funkar även till lax - ja, till de flesta fiskar.

(4 personer)

Det här behöver du

600 g strömmingsfilé

4 portioner couscous

400 g frysta wokgrönsaker

1/2 tärning grönsaksbuljong eller 2 tsk flaskfond

2 msk olivolja

Chermoulamarinaden:

3 msk hackad persilja

3 msk hackad färsk koriander eller mer persilja

2 vitlöksklyftor

1 citron

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald spiskummin

4 msk olivolja

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Börja med marinaden: Hacka persiljan och gräslöken och lägg i en skål.

2. Pressa i vitlöksklyftorna.

3. Skölj citronen och riv skalet. Blanda ner det i skålen och pressa också i det mesta av saften.

4. Rör ner paprikapulvret, spiskumminen och olivoljan. Smaka av med salt.

5. Häll marinaden över strömmingen i en plastpåse och lägg i en påse till i fall att den börjar läcka. Marinera i kylen medan du dukar och fixar couscousen.

6. Sätt igång ugnen på 250 grader och grill.

7. Laga till couscousen. Gör som det står på paketet.

8. Koka upp 2 dl vatten med buljongtärningen/fonden en kastrull. Tina wokgrönsakerna i den kokande buljongen och fortsätt puttra på låg värme till de är genomvarma. Salta och peppra.

9. Vänd ner i couscousen låt buljongskvätten följa med.

10. Lägg den marinerade strömmingarna på en bakplåtspappersklädd plåt eller långpanna. Grilla högt upp i ugnen några minuter tills fisken är genomstekt. Om du vill kan du ta ut i halvtid och droppa över överbliven marinad.

11. Servera till couscousen.

Publicerad: