Profiler på Aftonbladet

På Aftonbladet jobbar ett hundratal journalister.

Här är några av våra mest framstående profiler.

Nyhetsredaktionen:

LINDA HJERTÉN

Jag heter Linda Hjertén och är kriminalreporter på Aftonbladet. Jag började här 2002 och har sedan dess jobbat på Aftonbladet, förutom några år på Dagens Nyheter som chef.

Jag brinner för att berätta om de som inte alltid får göra sin röst hörd. Om brottsoffer och om de som hamnat utanför. Jag anser att alla har en historia värd att berätta och att ta temperaturen på kriminaliteten är på många sätt att ta temperaturen på Sverige. Jag granskar även mäns våld mot kvinnor i Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor.

Läs alla texter av Linda Hjertén här!

LENA MELLIN

Jag är inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet och ser som min främsta uppgift att upplysa våra läsare och tittare ska förstå vad som händer – och därefter fatta sina egna beslut. Jag brukar kalla mig konsumentvägledare i politik.

Jag har jobbat på Aftonbladet sedan 1978 och skrivit om om svensk politik och EU i 35 år. Jag bor i en av Stockholms söderförorter och där är jag också född och uppvuxen. Jag är tyvärr inte det minsta hipp eller inne.

Läs alla texter av Lena Mellin här.

ANDREAS CERVENKA

Jag är ekonomikommentator på Aftonbladet sedan 2021. Jag är uppvuxen i Uppsala, har bott länge i Stockholm men bor numera i Lund med min familj. Jag har arbetat som ekonomijournalist sedan 1997 på bland annat Finanstidningen, Dagens Industri, Ekonomi24, Affärsvärlden och Svenska Dagbladet. Jag har gett ut tre böcker, den senaste heter ”Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för superrika”.

Läs alla texter av Andreas Cervenka här.

JOHANNA FRÄNDÉN

Jag jobbar för Aftonbladet sedan 2006, då jag var med i uppstarten av gratistidningen Punkt SE (vila i frid). Sedan drygt tio år har jag ett fast frilanskontrakt. Baserad i Paris, där jag täcker en hel del fotboll, samhälle och kultur också i grannländerna. Du hittar mig på Camp Nou i Barcelona, framför Notre-Dame när den brinner och på Marine Le Pens valvaka när det vankas presidentval i Frankrike. Krönikör på Sportbladet och nyhetskolumnist för tidningen sedan 2012.

Läs alla texter av Johanna Frändén här.

NATALIE DEMIRIAN

Född 1991 i Stockholm. Jag är nöjesreporter med erfarenhet från arbetsplatser som TT Nyhetsbyrån, Metro och TV4. Jobbade en sväng på Aftonbladet första vändan kort efter att jag tog min kandidatexamen i journalistik och media 2014 och har varit tillbaka på den här arbetsplatsen som mitt hjärta alltid har klappat mest för sedan 2019.

Jag har varit programledare för Rockbjörnen och medverkar regelbundet i både tv och radio som nöjesexpert. Nöjesintresset är nästan ohälsosamt stort och upptar därför också en hel del av min fritid, som i övrigt går åt att vara med familj och vänner, laga mat och testa nya restauranger. Är halvarmenier och halvsyrian men konstigt nog är det spanska jag gick och lärde mig.

Läs alla texter av Natalie Demirian här.

IRENA POŽAR

Jag är kolumnist i Aftonbladet och skriver texter med nyhetsfokus. Jag är också chefredaktör för VeckoRevyn och har tidigare arbetat på bland annat Nyheter24 och Expressen. Född i Sarajevo i Bosnien, uppvuxen i Växjö och bor numera i södra Stockholm med min familj. Ägnar fritiden åt brittiska tv-deckare, läsning och det berömda ”livspusslet”!

Läs alla texter av Irena Požar här.

NIVETTE DAWOD

Jag är liveprofil på Aftonbladet och det innebär att du hittar mig mitt i flödet kring de största nyheterna. Där rapporterar jag i text, tv och radio och svarar på frågor från läsare. Jag har jobbat på Aftonbladet sedan 2010, ofta med utrikesrapportering, alltid med nyheter. Under 2020 till 2022 ansvarade jag för Aftonbladets coronaliverapportering och nominerades till Stora Journalistpriset. Jag bor i Stockholmsområdet, men är uppvuxen i Huskvarna och Jönköping där Sveriges bästa kebabsås har sina rötter.

Läs alla texter av Nivette Dawod här.

MARTIN SCHORI

Jag började på Aftonbladet 2012 och har förutom en kort sejour på KIT sett tidningen som mitt hem sedan dess.

I dag är jag biträdande redaktionschef samt ställföreträdande ansvarig utgivare. Jag brinner för att Aftonbladet ska leda den digitala utvecklingen och fortsätta vara förstavalet även för framtidens nyhetskonsumenter.
Jag har skrivit boken ”Online only – allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist”, som fått flera priser. Annars gillar jag att äta mat och träna boxning (har dock aldrig varit i närheten av något pris i någon av de grenarna).

Läs alla texter av Martin Schori här.

MAGNUS WENNMAN

Jag har arbetat som bildjournalist sedan jag var 17 år, då jag började min karriär på lokaltidningen Dala Demokraten. Sedan 2001 har jag arbetat som bildjournalist på Aftonbladet.

Jag har arbetat i mer än 80 länder och bevakat allt från USA: s presidentval till flyktingkrisen i Afrika, Mellanöstern och Europa. De senaste åren har jag arbetat mer med längre nyhetsprojekt och dokumentärfilmer.

Sju gånger har jag blivit utsedd till Årets fotograf och årets TV-fotograf i Sverige. Sammanlagt har jag vunnit över 100 priser, inklusive sex World Press Photo-priser, alla i olika kategorier. Nuförtiden arbetar jag lika mycket med film som stillbild. Jag har haft ett flertal utställningar, den mest uppmärksammade, Där Barnen Sover, har turnerat i 17 länder runt om i världen. Jag har också ställt ut i Capitolium i Washington DC och i FN-skrapan i New York.

Läs reportage med Magnus Wennmans bilder här

MY ROHWEDDER

Jag heter My Rohwedder och är politisk reporter och kommentator på Aftonbladet. Jag började på Aftonbladet våren 2021 och har tidigare jobbat på Sveriges radio och SVT med att bevaka politik i olika former.

Jag är född och uppvuxen på Österlen i Skåne och längtar alltid hem, även om Stockholm har sina fördelar.

Läs alla texter av My Rohwedder här!

OISÍN CANTWELL

Jag heter Oisín Cantwell och har varit anställd på Aftonbladet sedan 1997. Länge arbetade jag som reporter, men numera är jag nyhetskolumnist. Det innebär att jag ska förhålla mig till händelser i nyhetsflödet, anlägga ett personligt perspektiv i mina texter och analysera skeenden och händelser.

Jag skriver en hel del om brott och straff. I en tid av skenande kriminalpolitisk populism tror jag att det är viktigare än på länge att slå vakt om mänskliga rättigheter och en grundläggande rättssäkerhet. I världen – och i Sverige.

Läs alla texter av Oisín Cantwell här.

KRISTOFFER BERGSTRÖM

Jag är sportreporter på Aftonbladet. Det betyder att jag sedan 2007 skrivit om allt som är sport och allt som inte är det. Om hemmaplaner och hemlöshet, om inställningar och sexställningar, om att tappa ledningen och att tappa håret. Om varför mer bidrag går till välbeställda Vellinge och Nacka än till krisande Bjurholm och Junsele. Om varför Mästarnas mästare alltid är bedrövligt första halvan av säsongen och fenomenalt på slutet.

Jag önskar att det gjorde mig bredast på redaktionen, men sanningen är troligen att jag är mest splittrad.

Läs alla texter av Kristoffer Bergström här.

WOLFGANG HANSSON

Jag arbetar som utrikeskommentator vilket innebär att jag analyserar och värderar vad som händer i världspolitiken och i enskilda länder. Jag har arbetat på Aftonbladet sedan 1986. Som tidningens utsände har jag rapporterat från en rad stora internationella konflikter och krig men också från ett stort antal amerikanska presidentval och val i Europa. Berlinmurens fall och terrordåden i USA den 11 september är två av de händelser som varit mest spännande att få vara med om.

Jag har varit stationerad som utrikeskorrespondent i Bangkok, London och New York. Jag har också skrivit totalt tre böcker om terrorism och kommunismens fall. Vid sidan av utrikespolitik är fotboll min stora passion. Jag ser allt jag kan från Premier Leauge.

Läs alla texter av Wolfgang Hansson här.

NATALIA KAZMIERSKA

Natalia Kazmierska, 40 år, jag har varit mångårig kolumnist på Aftonbladet och reporter som gärna skriver om sociala frågor, integration och migration. Jag har arbetat i 20 år på flera olika tidningar och magasin, med radio och tv, samt är en av författarna till boken ”Popkulturens död” (2018). Jag fick Björn Nilsson-priset 2015 för min journalistiska stilistik och var nominerad till Stora journalistpriset 2013, för serien ”Välkommen”, om integration i tre svenska kommuner.

Läs alla texter av Natalia Kazmierska här.

MARKUS LARSSON

Markus Larsson, rockjournalist. Jag är född och uppvuxen i Kiruna, den största och viktigaste staden i norr som alla från Malmberget och Gällivare redan vet. Fråga Erik Niva. Utbildade mig till journalist på Kirunatidningen, NSD, Norrbottens Kuriren och Kalix Folkhögskola. Jag började på Aftonbladet 1998 och har varit kvar sedan dess. Har i huvudsak skrivit om och recenserat både fantastisk och fasansfull musik. Är djupt nere med rock, hiphop, soul, jazz, vin, NFL, matlagning, längdskidor, hifi, böcker, film, tv-serier, quiz, ugglor och Kansas City Cheifs. Vad innebär det? Att dygnet inte har tillräckligt många timmar.

Läs alla texter av Markus Larsson här.

PETER KADHAMMAR

Kolumnist och reporter, rapporterar från politiska omvälvningar och dramer, krig och vardagsliv över hela världen. Jag besöker lika gärna Nykvarn som New York, far med lika stor entusiasm till Peking som till Pajala. Jag reser dit det finns en bra historia att berätta. Jag har bland annat belönats med Stora Journalistpriset och Guldpennan. Jag har jobbat på Aftonbladet sedan 2001.

Läs alla texter av Peter Kadhammar här.

ROBERT ASCHBERG

Jag är född 1952, och har ingen formell utbildning. Efter gymnasiet hade jag diverse jobb, men mot slutet av 70-talet bestämde jag mig för att bli journalist. Efter ett halvår som frilans fick jag anställning på Saxons Veckotidning, därefter på Expressen. Sju år senare blev jag värvad till tidningen Z och sedan det nystartade TV3, där jag stannade i 30 år. En period jobbade jag också med radio. Jag har skrivit kolumner i Aftonbladet i 20 år och arbetar nu med det lilla grävformatet 200 sekunder.

Läs alla texter av Robert Aschberg här.

Kultur/ledare/kolumnister:

ANDERS LINDBERG

Jag är politisk chefredaktör sedan 2018 och har jobbat på Aftonbladet sedan 2010. Jag bor i Stockholmsregionen med min familj men är född och uppvuxen i Göteborg. Är utbildad jurist men har även pluggat naturligt friluftsliv i två år på Sjöviks folkhögskola i Dalarna. Tidigare har jag bland annat arbetat på Utrikesdepartementet och med försvarsfrågor för Socialdemokraterna. På fritiden är jag scoutledare och håller gärna till i skogen.

Läs alla texter av Anders Lindberg här.

KARIN PETTERSSON

Jag heter Karin Pettersson och är chef för Aftonbladets kulturredaktion sedan 1 februari 2020. Jag har en lång bakgrund i journalistiken, jag har bland annat varit politisk chefredaktör på Aftonbladet i åtta år, och var med och startade tidningen Fokus. Jag har också skrivit boken ”Internet är trasigt” tillsammans med Martin Gelin.

Läs alla texter av Karin Pettersson här.

MALIN WOLLIN

År 2006 tog jag min journalistexamen vid nuvarande Linnéuniversitet och elva minuter senare var jag kolumnist på Aftonbladet. När jag inte ägnar mig åt kolumner så skriver jag böcker och blogg och andra texter samt livepoddar med Linda Skugge.

Till vardags, och fest, bor jag i ett radhus i Kalmar med Joachim och våra fem barn.

Läs alla texter av Malin Wollin här.

ÅSA LINDERBORG

Född 1968 i Västerås. Jag är historiker, författare och har skrivit i Aftonbladet sedan 2003. Efter tio år som kulturchef är jag nu senior reporter med ett särskilt intresse för människans villkor och maktens mekanismer.

Läs alla texter av Åsa Linderborg här.

 
 

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Ellinor Brenning och Rebecka Rakell
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET