Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Partner studio

Kan Silicon Valley rädda nya skolan?

Alt School stöttas av Zuckerberg och tech-eliten – så funkar framtidens skola

SAN FRANCISO. Vad händer när Silicon Valley sätter tänderna i skolan?

Resultatet är en hyperpersoniferad utbildning i mikroskolor pepprade med övervakningsteknik.

Den ser inte mycket ut för världen utifrån.

Alt School, som har kallats Silicon Valleys svar på framtiden skola, är inhyst i en byggnad med grå fasad på en av de ruffigare gatorna i stadsdelen Soma i San Francisco. Genom en blå entrédörr kliver man rakt in i klassrummet – eller snarare, rakt in i själva skolan.

För skolan består av ett enda klassrum.

– Hey, vill du se min modell, hojtar en elev och skjuter stolt fram en en enorm pappersversion av Notre Dame.

Klassrum a la 1984

Han börjar peka och beskriver arkitekturen i rasande fart. Allt han säger och gör registreras via kameror och ljudupptagningsutrustning i klassrummet. När han jobbar med skolprojekt på sin surfplatta – eleverna har personliga ”spellistor” med uppgifter – registreras alla framsteg via mjukvara. Även uppgifter där de kör fast noteras. Elevernas engagemangsnivå loggas också. Vem deltar i diskussionerna, vem håller sig i bakgrunden? Planer på att förse elever och lärare med wearables för att registrera hur de rör sig i klassrummet finns också. Att samla så mycket information som möjligt om eleverna är en del av Alt Schools filosofi. Låter det scary? Som en klassrumsversion av romanen 1984? Enligt Alt school är det inget annat än ett smart sätt att förstå eleverna på djupet.

App till föräldrar

– Med hjälp av data kan vi förstå vad varje enskild elev behöver för att upplevelsen i klassrummet ska bli som bäst och för att lära sig mest, säger Carolyn Wilson som är utbildningschef på Alt School.

Hon sitter nedsjunken i en lite för mjuk soffa i en stor lokal bakom klassrummet. Här sitter teamet av utvecklare som skapar appar och program som samlar och analyserar data. Föräldrarna till eleverna kan följa det som händer på skolan via en Alt School-app. Där finns information om allt från elevens framsteg till skolutflykter. Måndadsfakturorna för undervisningen, 17 500 kronor i månaden, kan betalas i appen.

En miljard till skol-startup

Alt School är ett experiment – ett mellanting av tech-startup och skola. Skolans grundare, före detta Google-chefen Max Ventilla, har storstilade planer och sedan starten för två år sedan har hans skol-startup fått draghjälp av techeliten. Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, en lång rad välkända riskkapitalister och Steve Jobs änka Laurene Powell har plöjt ner omkring en miljard kronor i projektet. I dag finns totalt sex Alt Schools, i San Francisco, Palo Alto och New York.

Teamet bakom skol-startupen satsar på att leverera hyperpersonifierad undervisning.

– Dagens skolor undervisar till mitteneleverna – och det är problemet, säger Carolyn Wilson.

Hon menar att skolans modell har länge varit "One size fits all". Problemet är, precis som med t-shirtar, att en modell inte passar alla. Det blir tjajt eller pösigt. Vissa lär sig snabbt, andra långsamt. Bästa inlärningstekniken skiftar mellan individer.

– Det finns ingen chans för en lärare att lära känna alla 30 elever i ett klassrum på ett djupare plan, förklarar Carolyne Wilson.

Netflixs-tips – fast i skolan

Men med hjälp av all elevinformation som öser in genom Alt Schools datorer och kameror kan lärarna förstå mer om sina elevers styrkor och svagheter.

Vilken elev som behöver visuella instruktioner för att förstå hur man löser problem? Vem som behöver ta en paus ofta för att kunna komma tillbaka och koncentrera sig igen? Om en elev jobbar snabbt i matte fylls spellistan på med fler kort. En elev i 6:an kan jobba på samma nivå som en 8:an.

Tech-teamet bakom Alt School jobbar också på att stötta lärare i ett system som liknar rekommendationer på filmsajten Netflix. Netflix tipsar om filmer som du sannolikt skulle gilla, Alt School-systemet rekommenderar lärarna en viss instruktionsteknik för varje individuell elev.

Men – understryker Carolyne Wilson – Alt School handlar inte om att se på barnen som anonyma informationsklumpar. Tekniken används som stöd till lärarna, grunden är alltid relationen mellan elev och lärare.

– Det finns inget som tekniken magiskt kan göra. Allt bygger på att förstå hur barn lär sig på bästa sätt. Vi kommer aldrig bli en skola som bara handlar om data, säger Carolyne Wilsson och låter bestämd.

Höga skolavgifter

Det är inte bara barnen som drar nytta av informationsinsamlingen. Lärarna kan gå tillbaka och revidera sin egen undervisning, eller låta någon annan utvärdera hur de sköter sig på lektionerna. Teamet bakom Alt School menar själva att de knappt kommit ur startgroparna när det gäller att visa hur datainsamling i klassrummen kan resultera i en bättre, roligare och personifierad utbildning.

I dag är de välbeställda föräldrar, som har råd med höga skolavgifter, som betalar för Alt Schools experiment. Men tanken är att lärdomarna ska tas långt utanför skolans väggar. Nya modeller som växer ur analyserad klassrumsdata ska kunna användas på andra skolor, och gynna elever som inte har föräldrar med tjocka plånböcker. 

– Det kommer ta tid, men vårt mål är att skapa en bättre skola för alla, säger Carolyne Wilson.

Silicon Valley
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet