Dagens namn: Axel, Axelina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så slipper du jobbstress på din semester

Foto: THINKSTOCK

Tillhör du dem som läser jobbmejl trots att du ligger ledig i hängmattan?

Så här gör du för att klara situationen om stressen kommer krypande.

– Det gäller att själv ta kontrollen, säger stressforskaren Constanze Leineweber.

Det är semestertider och hundratusentals svenskar lämnar sina arbetsplatser för några veckors avkoppling.

Eller det hade vi kanske gjort det om inte våra arbetsplatser följt med oss i fickan. I dag är jobbet sällan mer än ett pekfinger bort – på gott och på ont.

Enligt Digitala Livet och Sverige Tyckers undersökning läser hela sju av tio arbetande svenskar jobbmejl under sin ledighet.

”Man får passa sig”

Per Larsson, som är talesperson i psykosociala frågor på Previa höjer ett varningens finger och menar att det inte är bra att tumma på semestervilan för mycket.

– Man måste hitta återhämtningstider, annars riskerar vi att få allvarliga stressymptom. Här är forskningen väldigt tydlig, säger han.

Samtidigt innebär den nya tekniken att många kan jobba var och hur de vill. Många upplever att de blir mer kreativa i en stuga på landet eller på en uteservering i Berlin än på ett kontor.

– Vi lever i ett individualiserat, gränslöst kommunikationssamhälle och för vissa yrkeskategorier som verkligen använder tekniken är det en enormt stor frihet och flexibilitet att man kan jobba var som helst. Det är ju fantastiskt, säger Per Larsson, men tillägger:

– Men utifrån vad kroppen behöver för att fungera får man verkligen passa sig. Och om du frekvent sitter och jobbar hemma eller på ett kafé eller mitt i natten är det fortfarande arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön. Det är många som inte förstår.

Men är inte det här mer naturligt för yngre?

– Det är delvis en generationsfråga. De senaste generationerna är ju vana vid det här att vara uppkopplad på ett sätt som den äldre generationen inte är. Det där är ju vardagsmat för många unga. Så var uppkopplad och håll på med allt roligt, men passa dig. Kroppen är inte riktigt funtad för det här.

”Viktigt att känna efter”

Stressforskaren Constanze Leineweber vid Stockholms universitet håller med. Men menar samtidigt att det inte behöver vara något dåligt i sig att vara uppkopplad och tillgänglig under semestern. Det är hur vi gör det som spelar roll.

– Jag tror att det är väldigt olika från individ till individ. Det viktiga är att vara medveten om det man gör och avsätter tid för sig själv. Gränsdragningen är väldigt viktig. Man måste vara medveten om hur det påverkar en och känna efter själv, säger hon.

Enligt Constanze Leineweber är det viktigt att själv ha kontroll över hur och när semesterarbetet äger rum.

– Det är en väldigt stor skillnad om man till exempel går in och kollar mailen än om man blir uppringd. Då är det du som har kontrollen och det är väldigt viktigt enligt forskningen. Blir man uppringd har man inte själv kontroll över situationen och då blir det en stressfaktor. Höga krav i arbetet gör ingenting så länge du har kontroll över situationen, säger hon.

Stress Jobb & karriär Stressforskningsinstitutet
Senaste nytt
Om Aftonbladet