Dagens namn: Abraham
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

– Jag jobbar varje dag på semestern

Rickard Eriksson och fästmön Mikaela Rudolfsson.   Rickard Eriksson och fästmön Mikaela Rudolfsson. Foto: PRIVAT

Allt fler svenskar är uppkopplade och jobbar trots att de är lediga, visar Sverige Tyckers kartläggning.

En av dem är egenföretagaren Rickard Eriksson, som lägger två till tre timmar om dagen åt jobb på sina semestrar.

– Det gnuggar geniknölarna, säger han.

– Jag är på väg till stranden nu efter värsta siestan, säger Rickard Eriksson på telefon från Marbella i Spanien.

Siesta betyder i det här fallet att ”röja undan” i några timmar, och nu ska han koppla av.

– Jag jobbar två till tre timmar varje dag under semestern. Jag samlar upp lite grejer till framåt eftermiddagen och bränner av det då. Det är ändå så många transportsträckor. Man tar sig till exempel med bil någonstans och då kan man ändå passa på att snacka lite i telefon, säger han.

”Ger nya idéer”

Rickard tycker att det är roligt snarare än stressigt att jobba på semestern. Han menar att det kan vara bra att jobba i andra miljöer än på sin vanliga arbetsplats.

– Det är bra att sitta och få lite nya idéer med datorn framför sig. Man kommer i ett annat mode och kan tänka fram lite nya idéer, som man inte hittar hemma. Det ringer inte lika mycket i telefonen och man sitter ofta i en miljö som gnuggar geniknölarna på något sätt, säger han.

Att det skulle vara någon fara för kropp och själ tror han inte.

– Jag är ändå 40 nu och jag har gjort det här ganska länge så jag kan hantera det här rätt bra. De flesta kollegorna är i samma sits och de vet det att jag har ett par tre timmar och de vet ungefär vilken stund på dagen. Det funkar bra, säger han.

Startade Lunarstorm

Det ska sägas att Rickard Eriksson kanske inte är någon genomsnittliga knegare. Han är IT-entrprenör och egenföretagare och för 15 år sedan startade och drev han nätgemenskapen Lunarstorm. Han är med andra ord varken främmande för ny teknik eller att plöja ner många timmar i jobbet.

Det sätt att leva och arbeta som han och hans IT-kollegor var med och revolutionerade kring millennieskiftet har blivit vardagsmat i dag.

– I dag heter det inte Lunarstorm, i dag heter det Facebook och alla jag jobbar med kommunicerar via Facebook. Vi gör allting i sociala medier och det är inte känsligt för klockslag eller var man är någonstans egentligen. Allt stängs ju inte ner bara för att en i en verksamhet drar på semester.

Men hade du gjort likadant om du haft en arbetsgivare och ett mer ”vanligt” jobb?

– Nja, då hade det nog varit en annan situation faktiskt. Då hade det nog varit mer radiotystnad.

Teknik Semester
Senaste nytt
Om Aftonbladet