Dagens namn: Malin, Malena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Thomas Backlund, 35, fick nog av knegarlivet, gjorde sig av med sin lägenhet och flyttade ut i skogen.

För att programmera.

– Det är det bästa av två världar, säger han.

Sjön ligger nästan spegelblank mellan klipporna och det enda som hörs är fågelkvitter och det lätta suset i trädkronorna.

Och knappandet från ett laptop.

Vi är mitt i Södermanlands skogar och det här är Thomas Backlunds arbetsplats.

– Jag hade någon inre instinkt att komma ut i naturen. Något uppdämt behov liksom, säger han.

För drygt två år sedan hade Thomas Backlund ett fast jobb som programmerare på ett stort företag i Stockholm.

Men han kände sig instängd – både i sina arbetsuppgifter och inne på kontoret i stan.

Andra kanske bara hade suckat lite, tittat ut genom fönstret och drömt sig bort.

Men Thomas gick steget längre.

”Skulle vara på riktigt”

Han hoppade av jobbet, sade upp sin hyresrätt och gjorde sig av med allt som inte fick plats i en ryggsäck.

Och drog till skogs på obestämd tid.

– Många tyckte att det var korkat och att jag kunnat hyra ut i andra hand, men då hade det inte varit på riktigt liksom. Det skulle vara något definitivt, en point of no return, säger han.

Thomas första skogsvistelse varade i fem månader. Sedan blev det för mörkt och kallt för att jobba och i dag delar han tiden mellan skogen och stan. Men han har hittat en bra balans mellan platserna, tycker han.

– Den här veckan har jag haft flera möten och då får jag passa på att njuta av en varm dusch. Men då kommer man till en punkt när man bara vill ut igen, säger han.

El från solceller

Bilden av stadsbor som flyr ut i vildmarken brukar vara att de distanserar sig från det moderna samhället. Från Henry David Thoreau (”Walden”) till Jon Krakauer (”Into the wild”). Men för Thomas är det precis tvärt om.

Samtidigt som han lämnade stadslivet började han satsa helhjärtat på sitt eget IT-företag och höll sig uppkopplad mot hela världen.

Tack vare en ny generation bärbara datorer med längre batteritid, vattentäta solceller och mobiltelefonens uppkoppling lyckades han skapa sitt eget mobila kontor.

– Jag har tur som vill göra det här nu och inte för tio år sedan, då hade det inte funkat. För mig är det det bästa av två världar. Jag får jobba med det jag vill och så får jag vara ute i naturen. Det är bra för inspirationen. Även om jag kanske sitter vid datorn färre timmar är det mer kvalitativa timmar.

Hans företag, Blockie, sysslar med ”Internet of things”, alltså uppkopplade prylar som pratar med andra prylar.

Förutom ett par löst knutna programmerare och en praktikant har företaget en annan heltidsanställd - i Brasilien.

– Vi lärde känna varandra av en slump. Han är en riktigt vass programmerare och är väldigt dedikerad. Men jag har faktiskt aldrig träffat honom in real life, vi har inte ens pratat på Skype. Men jag skickade T-shirt till honom och fick en bild tillbaka där han hade den på sig, säger Thomas.

Jagar tjuvjägare

Förra året tillbringade Thomas fyra månader på en bergssida i Costa Ricas djungler, där han vaktade ett litet trähus åt en kompis. Det var där han fick idén som skulle bli företagets största projekt – att hindra tjuvjägare med hjälp av rörelseaktiverade kameror.

– Varje söndag är det skott från skogen och jakthundar som skäller och då ska man inte gå ut. Det är så svårt att gå genom djungeln så även tjuvjägarna tar stigarna som finns där. Kan man fånga dem på bild då kan myndigheterna göra något åt saken. Annars har de ingen chans, säger han.

Tillbaka i Sverige byggde Thomas kameror av färdiga byggsatser med sin egen mjukvara och skickade dem till Costa Rica för ett test.

Så hur gick det?

– Jag hade testat dem inomhus, men det blev ju en helt annan sak i djungeln och vi kom fram till att det inte riktigt duger. Så vi bestämde oss för att utveckla en egen kamera och ta ett helhetsgrepp. Tanken är att de ska vara klara i slutet av augusti.

Än så länge måste Thomas ta sig an konsultuppdrag för att få företaget att gå runt, men tanken är att de ska hitta investerare när de tagit fram protoyper och Thomas tanke är att företaget ska växa och locka till sig fler som han.

– I min värld kommer företaget bli större och vi kommer attrahera intressanta människor som vill jobba med oss. Tiderna förändras så klart och det där med hur och var folk vill jobba förändras ju också. Jag vill gärna ha folk som bor i skogen.

Arbetsmarknad
Senaste nytt
Om Aftonbladet