Dagens namn: Abraham
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

På utsidan ser det ut som vilket småtrist tegelhus som helst – men inuti finns prylarna som kommer förändra din vardag.

Huset heter ”Things” och det är hem för några av Sveriges klipskaste innovatörer.

– Här är ingenting omöjligt, säger vd:n Linda Krondahl.

Namnet syftar på ”Internet of things” – sakernas internet. Och det är precis vad den här byggnaden svämmar över med.

På 2 000 kvadratmeter nära KTH i Stockholm trängs 19 nystartade företag som utvecklar alla möjliga sorters smarta mojänger. Allt från virtual reality-visir till 3D-scanners och självlärande värmesystem.

– Things är så vitt vi vet den första och enda startup-hubben för hårdvaruföretag i Sverige. Det är en plats för företag att samlas och dra nytta av varandra, säger vd:n Linda Krondahl.

”Snackar i köket”

Tanken är att de olika företagen ger varandra draghjälp genom att arbeta och umgås på samma plats och vistas i en kreativ miljö.

– Det är väl alltid som med start ups, ingenting är omöjligt. En del har ju kommit så långt att de har börjat producera saker och då inser man, oj vad många saker som kan krångla. Så går man ned i köket och snackar med någon som varit med om typ samma sak och så får man reda på hur de löste sitt problem – och så kommer man snabbare vidare, säger Linda Krondahl.

Hon drar ett exempel: En av företagarna lyckades få ett möte med sin drömkund. Men han hade inte ens gjort sin första prototyp och kunden ville se en produkt om bara två dagar.

– Då gick han bara upp till ett annat bolag här i huset och fick hjälp att bygga en liten prototyp, ett kretskort och en liten app. Via ett annat bolag fick han hjälp med att 3D-printa sjävla skalet till produkten. Två dagar senare kunde han verkligen visa upp något hos den här drömkunden, säger hon.

Företagen måste bidra

Men det är inte vilka företag som helst som får flytta in. Bolagen måste ha en fysisk produkt som en del av sin lösning.

– Det ska finnas något att ta på. Är din lösning endast en app finns det många andra ställen att sitta på. Man ska vilja bidra till communityn också. Är du bara här för att få ett rum att stänga in dig i så är du inte så intressant för de andra medlemmarna, säger Linda Krondahl.

Samtidigt är flera stora, etablerade företag knutna till projektet, bland andra jättar som ABB och Husqvarna.

– När du är en liten start up har du inte ens en chans att få komma in hos de här stora industrijättarna. Du kan inte ringa till växeln och be att få prata med teknikchefen bara för att du tror att du har en bra idé. Här hos oss i det här huset så har vi ett gäng av Sveriges större industriföretag som själva har visat intresse och gör sig tillgängliga för våra medlemmar, säger Linda Krondahl.

En bit kvar till Silicon Valley

Ett av småföretagen i huset är Shortcut Labs, som utvecklat ”Flic” - en smart liten knapp som kan fjärrstyra i stort sett allt som har en uppkoppling. Pranav Kosuri är en av företagets tre grundare och han säger att de trivs i huset.

– Det som är bra med Things är att de har föreläsningar och visar upp oss för företag. Det är ett otroligt bra initiativ som stöttar och hjälper väldigt många. Det öppnar väldigt många dörrar, säger han.

Things strävar efter att vara ett företagskluster liknande de som finns i Silicon Valley. Och nyligen drev Shortcut Labs sin verksamhet i USA - i just den sortens ”inkubator” som Things strävar efter att vara. Men enligt Pranav Kosuri är det en bit kvar innan vi har ett företagsklimat liknande det amerikanska.

– Jag tror att det är en bra start, men det är en lång väg kvar att gå. Det krävs ju väldigt mycket från de stora företagen, att de börjar inse värdet av att vara nära oss innovatörer och start up-världen. När vi var i USA var Google och Apple inne och tittade på våra produkter redan dag ett, säger han.

Teknik

Några av Things-husets invånare

Moggles

  Stoppa in mobiltelefon i ett par Moggles-glasögon och upplev virtual reality.

Volumental

  3D-scanning, som får bland annat kläder och skor att passa just din kropp.

SoftAlarm

  Skickar säkerhetslarm från telefonen eller smarta klockan.

Aifloo

  Utrustar produkter med artificiell intelligens, till exempel i smarta värmesystem för hemmet.

Hidn Technology

  Utvecklar tekiska system för att övervaka och minska stress.

Senaste nytt
Om Aftonbladet