Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Gör nätmobbning ett brott här också”

Nya Zeeland har lagstiftat mot nätmobbning och de värsta trollen riskerar flera år i fängelse.

Nu borde Sverige följa deras exempel, tycker beteendevetaren Nina Jansdotter.

– Det skulle vara en viktig signal, säger hon.

Förra veckan klubbade Nya Zeelands parlament igenom en ny lag som gör det brottsligt att ”skapa allvarlig känslomässig stress” hos en mottagare via nätet – och brottet kan i värsta fall ge två års fängelse.

De senaste åren har flera röster höjts för en hårdare lagar mot nättroll. En av dem är beteendevetaren och sociala medier-experten Nina Jansdotter, som hoppas på en liknande lag i Sverige.

– Det är glädjande att något land valt att ta allvarligt på detta och jag hoppas att vi följer efter. Det är bra att man ser att det inte är någon skillnad mellan att skriva något hatiskt eller kränkande på nätet och att säga det framför dig, säger hon.

Trakasserades på Facebook

För några år sedan utsattes Nina Jansdotter själv av omfattande nättrakasserier då någon postade hundratals manipulerade bilder av henne med grovt kränkande innehåll på Facebook. Hon tror att en tydligare lag hade gjort det lättare stoppa det.

– Om brottet ansågs grövre kunde polisen kanske satsa på folk som kunde hitta personer som ligger bakom. Det skulle vara en signal att nätet inte är en frizon för vad som helst och lagen skulle visa att man hänger med sin tid. Vi skulle också visa vi vägen för de unga, som kanske inte har samma förmåga som vuxna att hantera sådant, säger hon.

Händer över hela världen

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och enligt honom är den här typen av lagstiftning en del av en global trend. Flera länder är på gång att införa hårdare lagar, bland andra USA, England och Israel.

Men han tror inte att en lag liknande den Nya Zeeland precis infört är aktuell för Sverige.

– Det låter lite främmande i en svensk tradition och det faller nog under hot och ofredandebrott. Det kan vara tillåtet med viss psykisk mobbning, vilket man kanske borde se över, men det är svårt. Det måste upp på en nivå som är rimlig att kriminalisera, säger han.

”Balanserar mot yttrandefrihet”

Men samtidigt pågår utredningar i Sverige kring den personliga integriteten på nätet, vilket inkluderar rätten att inte bli kränkt. Men det är en balansgång, säger Mårten Schultz.

– Det är ju alltid så att integritetsskydd balanserar mot yttrandefrihet, men man behöver inte oroa sig över några mer dramatiska inskränkningar, det rör snarare finjusteringar i de regler vi har.

Enligt Mårten Schultz är det största problemet praktiskt snarare än juridiskt.

– Det är inget fel på reglerna i sig utan att rättsväsendet inte klarar av att hantera de brott som begås på nätet. Om det polisanmäls 100 000 hot så leder 96 000 av dem inte till någon åtgärd alls.

Nya Zeeland Näthat
Senaste nytt
Om Aftonbladet