Dagens namn: Alf, Alvar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så surfar du smart på din utlandsresa

Undvik sura överraskingar: Billigare och säkrare

Weekend-resa eller solsemester på gång i vinter? Känns det tråkigt att inte använda telefonen?

Med lite planerande går det alldeles utmärkt – utan obehagliga överraskningar i räkningen när du kommer hem.

– Det har blivit billigare och säkrare, säger Mattias Grafström på Telekområdgivarna.

Även om det har blivit billigare att använda telefonen utomlands kan fortfarande kosta på och priserna varierar kraftigt mellan olika länder.

EU har i dagarna spikat ett nytt regelverk för mobilanvändning utomlands.

Från och med den 30 april 2016 införs nya maxtaxor, och under 2017 slopas den så kallade roamingavgiften helt.

Men i väntan på de nya reglerna är det helt enkelt bra att ha koll på vilka kostnader som gäller.

– Som kund ska man alltid kontrollera med sin operatör vilka priser och villkor som gäller i de länder man besöker. Man ska få uppgifter via sms när man kommer utomlands om kostnaderna, säger Mattias Grafström, som är vd för branschorganisationen Telekområdgivarna, som bland annat fungerar som medlare mellan mobiloperatörer och kunder.

Surfpaket och dataspärrar

I dag erbjuder nästan alla mobiloperatörer surfpaket med fasta kostnader, vilket kan bli rejält billigare. Billigast är det i EU där en vecka med en halv gigabyte surfmängd kostar mellan 150 och 200 kronor beroende på operatör. Vissa aktörer erbjuder paket för fler platser i världen. I till exempel USA kostar en vecka med samma mängd data 200-300 kronor.

Det har dessutom blivit säkrare att surfa utomlands. Operatörerna ska ha en spärr som stänger av ytterligare datatrafik efter en viss mängd så kostnaderna inte skenar av sig själva. I vissa länder saknas en sådan spärr, men då ska resenären informeras om det i sitt välkomst-sms.

– Man kan köpa vecko- eller dagspaket eller sätta en egen spärr om man vill det, eller spärra sitt abonnemang helt från roaming. I dag äger kunden beslutet själv och det tror jag är viktigt, säger Thomas Moe, som är roamingchef på Telia.

Får färre klagomål

Enligt Mattias Grafström på Telekområdgivarna märks de ändrade villkoren tydligt.

– Det är billigare och säkrare i dag och det kommer allt färre klagomål om problem. Väldigt få numera, säger han.

Thomas Moe på Telia håller med.

– Jag tror att det hänger ihop med att kunderna är mer vana vid att använda mobilerna. Där är det mer tydligt att du kan ha roaming på- eller avslaget. I en smartphone är det vanligare att använda wifi.

Avgifterna slopas

Och snart kan det bli ännu billigare att surfa och ringa – i alla fall inom EU. Som en del i EU-kommissionens nya telekomregler ska nämligen roamingavgifter slopas helt. Avgifterna ska först sänkas den 30 april nästa år för att helt försvinna i juni 2017.

– Det kommer med stor sannolikhet öka användningen av roamingtjänster och risken att råka ut för höga räkningar försvinner. Dock gäller det då fortfarande att passa sig utanför EU där skillnaderna kommer bli ännu större när priserna går ner i EU, säger Mattias Grafström.

Thomas Moe på Telia tycker att beslutet är bra.

– Det kommer bli enklare för våra kunder att använda sina mobiler utomlands. Samtidigt betyder roaming mycket pengar både in och ut för oss operatörer. Nu blir det mindre pengar som flyttas mellan operatörer så det blir lättare och billigare för alla, säger han.

Resor Mobiltelefoni Privatekonomi
Senaste nytt
Om Aftonbladet