Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så skyddar du dig mot wifi-kapare

Visst är det både billigt och bekvämt att använda trådlösa nätverk på flygplatser och kaféer.

Men gratis wifi kan bli en dyr historia om man inte är försiktig.

– Alla kan komma åt dina känsliga uppgifter, säger säkerthetsexperten Per Hellqvist.

Gratis-wifi är ett allt vanligare inslag i dagens städer och många kopplar upp sina mobiler och datorer när de får chansen.

Men man vet aldrig vem som läser över axeln. Känslig information som bankuppgifter och lösenord kan kapas genom uppkopplingen.

– Allt som inte är krypterat och som skickas i klartext kan läsas av andra som är på samma nätverk och framför allt av den som har själva nätverket, säger Per Hellqvist, som är säkerhetsrådgivare på IT-konsultföretaget Knowit.

Söker starkaste signalen

Om det vill sig illa kan hela nätverket vara en bluff. Någon kan till exempel sitta på en flygplats och med enkla medel skapa ett helt eget nätverk och döpa det till ”free airport wi-fi” och sedan lyssna av trafiken.

I vintras lyckades till exempel Ung pirats ordförande Gustav Nipe avlyssna ett hundratal personer på Folk och försvar-konferensen i Sälen, för att visa hur lätt det är att bli övervakad.

– Datorer och telefoner vill koppla upp sig mot den sändare som har starkast signal. I vissa fall har man suttit utanför företag som har trådlösa nätverk och sedan satt upp sin egen accesspunkt med en starkare signal som man har döpt till samma sak som företagets accesspunkter, säger Per Hellqvist.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Så slipper du surfa upp hela reskassan

Epostadressen är värdefull

De uppgifter som kaparna är ute efter kan vara allt ifrån kreditkortsnummer och lösenord till rena företagshemligheter. Inloggningsuppgifter till mejladresser är ett hett byte.

– Det är bland det mest värdefulla du har på internet. Man kan sälja informationen vidare och i förlägningen tjäna pengar genom att skicka spam från kontot eller använda uppgifterna för att ta sig vidare i ditt digitala liv. Om man säger att jag vill ta mig in på ett av dina konton kan jag alltid gå in på den tjänsten och be den att skicka lösenordet, säger Per Hellqvist.

”Kopplar upp sig i bakgrunden”

Så vad ska man göra för att undvika att bli kapad? Enligt Per Hellqvist bör man först och främst tänka sig för.

– När man kopplar upp sig mot olika nätverk kanske man inte ska göra de här känsliga sakerna. Det kan också vara svårt att veta vilka appar på telefonen som automatiskt kopplar upp sig i bakgrunden. Man kan bara hoppas och anta att till exempel din bank har en krypterad app. Det enkla rådet är att låta bli att koppla upp sig och vänta tills man kommer hem, säger han.

 

De flesta intrång upptäcks inte

Förra året gick Interpol ut med en varning för den här typen av brottslighet och slog larm om att antalen dataintrång ökat i Europa i takt med att trådlösa nätverk blivit vanligare.

I Sverige finns inga officiella siffror på hur vanligt det är och enligt polisen är mörkertalet stort, eftersom de flesta intrång aldrig upptäcks.

– Man vet lite om förövarna. Erfarenhetsmässigt kan man med visst fog utgå från att det handlar om en brokig skara gärningsmän, allt ifrån tekniskt intresserade ungdomar till personer som har ett brottsupplägg som innefattar att skaffa information, säger Anders Ahlqvist på polisens IT-brottssektion vid Nationella operativa avdelningen.

Förra året anmäldes 8 200 dataintrång i Sverige, men det kan röra sig om allt från så kallade facerapes på Facebook till avancerade intrång hos myndigheter.

Senaste nytt
Om Aftonbladet