Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Foto: AP Svep uppåt och spara på batterierna. Svep uppåt och spara på batterierna. Ställ fram klockan om du har svårt att passa tider. Ställ fram klockan om du har svårt att passa tider. Anropa telefonen när du inte hittar den. Anropa telefonen när du inte hittar den. För många notiser? Bara att rensa. För många notiser? Bara att rensa. Shhh! Tysta klockan med handflatan. Shhh! Tysta klockan med handflatan. Foto: Anpassa ”knackningarna” så att de passar dig. Välj vilka notiser du vill skicka vidare från telefonen.   Välj vilka notiser du vill skicka vidare från telefonen.

Det här visste du inte att du kunde göra med din Apple watch

Allt fler går runt med en smart klocka rund handleden – och de flesta som gör det bär numera en Apple watch.

Här är några behändiga finesser som är bra att ha koll på.

Knacka lagom

Om du tycker att klockan ”knackar” för hårt eller löst på din handled när den pockar efter uppmärksamhet kan du ändra intensiteten i inställningarna.

Rensa bland notiserna

Har du en massa appar som skickar notiser till din iphone? Då är det lätt att drivas till vansinne när din klocka knackar varje gång du har fått en like på Instagram. Under ”min klocka” och ”notiser” kan du välja vilka som ska skickas vidare till din klocka. Orkar du inte läsa alla notiser som ramlat ändå in? Tryck bestämt på skärmen och sedan på "clear all" för att bli av med alla i ett svep.

  Spara batteri

Om du bara ska använda klockan som vanligt armbandsur i några timmar kan du lika gärna sätta den i strömsparläge, som du hittar genom att svepa uppåt. Och om du inte är någon friskus och inte använder den batterikrävande träningsappen i bakgrunden kan du stänga av den i inställningarna.

Var steget före

Om du skulle vilja ligga fem minuter före för att inte missa bussen på morgonen är det bara att ställa in det via inställningarna. Notiser och larm kommer ändå på korrekt klockslag.

Skärmdumpa

Japp, det går här också. Tryck in båda knapparna på sidan samtidigt och du kommer se skärmen blinka till. Bilden sparas som vanligt i kamerarullen på din telefon.

Hoppa mellan appar

Dubbeltryck på klockans krona för att hoppa mellan din nuvarande app och den du öppnade senast.

Få tyst på den

Pinsamt. Du glömde att ställa in tyst läge och nu börjar klockan plötsligt föra oväsen när du egentligen borde vara tyst. Lägg bara handflatan mot skärmen i tre sekunder för att tysta den.

Hitta telefonen

Med hjälp av klockan hittar du enkelt din telefon när du glömt var du lagt den. Från snabbinställningarna kan du pinga den bortsprungna luren, även om den är satt på ljudlös. Håller du in knappen börjar den dessutom lysa.

Dela din plats

Vill du snabbt tala om var du är? Tryck lite hårdare på skärmen när du är i meddelande-appen för att få upp en meny som som låter dig skicka en kartnål.

Prata med Siri

Glöm inte att du kan diktera meddelanden för Siri och be henne googla bilder på gulliga kattungar. Så länge du är uppkopplad till ett wifi fungerar vissa kommandon till den röststyrda Apple-assistenten även om din telefon är avstängd eller utom räckhåll.

Kör telefonlöst

Även om du inte är inom räckhåll för din iphone kan du fortfarande använda larm och tidtagarur, logga dina motionsrundor och kolla på bilder och lyssna på musik som du har synkat. Är du uppkopplad till ett wifi som du brukar använda till din telefon kan du dessutom skicka iMessage.

Var god dröj

När du får ett samtal och vill ta det på din iphone är det bara att snurra på kronan och välja det i menyn. Medan du rafsar bland soffkuddarna för att hitta telefonen får den som ringt upp lyssna på ett ”upprepat ljud”.

När du inte kan prata

Om du får ett samtal du inte vill ta men ändå vill svara med ett artigt meddelande kan du skruva på klockans krona för att välja mellan några korta ”kan inte prata”-texter.

Kika runt hörn

Genom att använda preview-läget på klockan kan du använda telefonens kamera både som fjärrutlösare och periskop.

Backa upp och skydda

All data på din klocka förs automatiskt över till din iphone, och därifrån till icloud eller din dator. Om du skulle bli av med din dyrgrip är alltså innehållet sparat och kan återställas på din nya klocka. Men glöm inte att ställa in pinkod, och helst en annan än den du använder på telefonen. Du kan dessutom ställa in så att innehållet raderas om koden slås in felaktigt tio gånger.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2015-08-04
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/partnerstudio/digitalalivet/article21179475.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11