Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

3D-printat hjärta räddade bebisen

I Indien har läkare lyckats rädda livet på Lavesh, elva månader, med hjälp av en 3D-modell av pojkens hjärta.

Nu tror man att 3D-skrivare kommer att revolutionera hjärtkirurgin.

Nyligen utfördes Indiens första hjärtoperation på ett spädbarn med hjälp av en 3D-printad replika av hjärtat, skriver nyhetsbrevet 3D printing industry.

Lille Lavesh Navedkar föddes med DORV, ett sällsynt hjärtfel som gjorde att aortan satt fel och blodet endast pumpades till ena hjärtkammaren. Felet upptäcktes när han inte gick upp i vikt som han borde. För att rädda hans liv bedömde läkarna att de behövde öppna en ny tunnel i pojkens hjärta för att leda blodet rätt.

Kunde planera exakt

Men att utföra hjärtkirurgi på spädbarn är svårt. I vanliga fall skulle kirurgerna behövt öppna Lavesh bröstkorg för att hitta rätt position för ingreppet, vilket hade varit en stor risk i sig.

Läkarteamet vände sig istället till det Bombay-baserade företaget Sahas softtech, som skapade en CAD-ritning av Lavesh hjärta utifrån magnetröntgenbilder. Ritningarna blev till en exakt 3D-utskrift av hjärtat och med hjälp av modellen kunde kirurgerna planera hur ingreppet skulle gå till.

”Hade varit svårt utan”

I slutet av maj opererades Lavesh och läkarna bedömde operationen som helt lyckad och i dag ska Lavesh vara helt återställd.

– Utan modellen hade det varit svårt att att operera. Den visade små detaljer i strukturerna inuti hjärtat och hjälpte oss att bedöma möjligheten och om det fanns någon risk för komplikationer, säger kardiologen Alpa Bharati.

Metoden har tidigare använts just för hjärtkirurgi på spädbarn i USA och bedömare tror att 3D-utskrifter är på väg att revolutionera sjukvården. Dels genom att skriva ut modeller av organ, men också genom printade ”reservdelar” till bland annat hjärtan och luftrör.

Sjukvård Indien ”3D-skrivare”, Friformsframställning
Senaste nytt
Om Aftonbladet