Dagens namn: Naemi, Naima
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nu står esport på skolschemat

Delfinal i Battlefield 4 vid esport-SM förra året.   Delfinal i Battlefield 4 vid esport-SM förra året. Foto: THOMAS JOHANSSON

Nu flyttar esporten in i klassrummen på allvar.

Som en av de första skolorna i landet har Fria läroverken i Karlstad infört dataspel på schemat.

– Det handlar om respekt för eleverna, säger skolans rektor Magnus Alehed.

När gymnasieskolan slår upp dörrarna efter sommarlovet samsas ämnen som matte och svenska med ”Dota” och ”Counterstrike”.

I alla fall för 22 elever på El- och energiprogrammet med inrikting på dator- och kommunikationsteknik, som kommer få ägna tre timmar i veckan åt esport.

– Vi är en stor idrottsskola. Vi har runt 250 elever som har idrott på schemat, bland annat Färjestads hockeygymnasium, men för el- och energiprogrammet fanns inga sådana aktiviteter och det ville vi ändra på säger, säger skolans rektor Magnus Alehed.

”De får träningsoveraller”

Men den som väntar sig att bara få softa med spel några timmar i veckan väntar förgäves. Esport-lektionerna ska ha samma upplägg som skolans övriga idrottsutbildningar.

– Det handlar om fysisk träning, koncentration, kost, hälsa och vikten av motion för att kunna orka. Det är faktiskt hälsofrämjande också. De kommer att få träningsoveraller, säger Magnus Alehed.

Satsningen har fått en hel del uppmärksamhet och det märks bland annat genom att programmet fick tre gånger så många ansökningar än tidigare.

Men alla reaktioner har inte varit positiva.

– En och annan rynkat på näsan och undrat varför de ska få spela dataspel på skoltid, men vi är ute efter att slå hål på myter om att det här skulle vara något dåligt och det handlar om respekt för den här gruppen elever, säger Magnus Alehed.

Siktar mot Dreamhack

Skolan har täta kontakter med Svenska Esportföreningen. De planerar bland annat föreläsningar med gästande spelproffs och att utnyttja förbundets licensierade domare. Tanken är att eleverna snart ska kunna mäta sig med med landets bästa spelare.

– Precis som de som spelar hockey och innebandy bland annat hoppas jag att de här också har en ambition att bli så bra som möjligt. På sikt ska vi ha ett skollag och närmast siktar vi på Dreamhack i vinter, säger Bengt Haglund, som är programansvarig.

Karlstadsskolan är inte den enda som har fått upp ögonen för esport som skolämne. Både Voxnadalens gymnasium i Ovanåker och Arlandagymnasiet utanför Stockholm har infört liknande utbildningar det här läsåret.

E-sport
Senaste nytt
Om Aftonbladet