Dagens namn: Axel, Axelina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Svenska roboten låter dig äta själv

Efter olyckor eller sjukdomar klarar många inte av att äta på egen hand.

Men det kan de nu – med hjälp av en svensk ätrobot.

– Det handlar om att ge människor självständighet och värdighet, säger Catharina Borgenstierna, som är vd på företaget Bestic.

Det viner lite från den vita maskinen när skeden rör sig bland kyckling, bulgur och grönsaker.

Ett tryck på en liten dosa gör att armen lyfts mot munnen. Sedan är det bara att gapa, tugga och upprepa proceduren.

Den kallas ”Bestic” och är till för människor som av olika anledningar inte kan använda sina armar och händer.

– Alternativet är att jag satt här och matade dig. Det tycker vissa är bra, men andra vill bestämma själva. Man vet ju bäst själv när man har tuggat färdigt, när man vill ha nästa bit och när man vill prata, förklarar Catharina Borgenstierna, vd för Bestic.

För alla åldrar

– De flesta som äter med den tycker att den är jättebra. Vår yngsta användare är tre år och vår äldsta är 103, fortsätter hon.

Bestic riktar sig främst till äldre och funktionsnedsatta genom kommuner och landsting, men att föra in ny teknik till personal och beslutsfattare i den svenska omsorgen sker inte i en handvändning, säger Catharina Borgenstierna. 

– På sjukhus finns jättemycket avancerad teknik, men när man kommer till omsorgen finns det plötsligt ingen teknik alls. Det räknas inte som finvård på något sätt. Det är där jag tror att nya tekniken verkligen kommer vara behjälplig, men vårdpersonal kommer behöva mer utbildning, säger hon.

”Kan ta med den till restauranger”

I filmen ”Moderna tider” med Charlie Chaplin från 1936 finns en scen då fabriksarbetaren Chaplin blir matad av en maskin, som ska effektivisera arbetarnas luncher. Det slutar med att han får stryk av en majskolv, soppa hälld i knät och tvingas svälja några muttrar.

Exemplet är nästan ett sekel gammalt, men illustrerar ändå det motstånd som fortfarande finns mot att automatisera något så mänskligt som att äta.

Catharina Borgenstierna har hört invändningarna förut, men menar att Bestic gör måltiderna mer mänskliga snarare än tvärt om.

– Det handlar om att ge människor självständighet att kunna äta själva. Man vill ju till exempel vara social när man äter, men att bli matad är inte så socialt. Den här kan man ta med sig till en restaurang eller hem till sina vänner. Jag tycker att man kan prova själv först innan man tycker.

Vill inte kalla den robot

Och ordet robot använder hon helst inte.

– Vi föredrar äthjälpmedel. Ordet robot kan göra folk oroliga. Ibland när vi kommer ut på boenden frågar personalen ”var har ni honom?” och ser framför sig att det kommer in en terminator och matar folk. Det finns en rädsla för att robotik ska ta arbeten, men det finns det ingen risk för. Det behövs fortfarande lagas mat, läggas upp och finnas till hands. säger hon.

Nästa steg för Bestic är att ta fram fler tjänster kring omsorg och måltider, bland annat genom digitala system för dokumentation. Bestic är dessutom delaktiga kring ett forskningsprojekt om undernäring tillsammans med flera lärosäten.

– Många av de som vi jobbar med har svårt att äta och har problem med undernäring. Det är ett jättestort problem och vi försöker bland annat se vad det är för skillnad mellan att bli matad och att kunna styra sin sked själv.

Sjukvård Kost Robotar
Senaste nytt
Om Aftonbladet