Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Roboten lär sig att bygga nya robotar

”Robotmamman” bygger bättre och bättre smårobotar av plastkuber.   ”Robotmamman” bygger bättre och bättre smårobotar av plastkuber. Foto: PLOS ONE

Forskare har byggt en robot som kan bygga nya robotar.

Och inte nog med det – ”robotmamman” blir dessutom allt smartare och bygger bättre och bättre barn.

Ett team forskare från universiteten i Cambridge och Zürich har utvecklat en robotarm som är kapabel att bygga nya små robotar, enligt BBC.

Roboten har dessutom förmågan att lära sig av sina misstag och varje ny generation smårobotar är bättre än sina föregångare. Robotarmen kan nämligen studera hur långt smårobotarna förflyttar och genom justeringar kan den få nästa kull att röra sig längre sträckor.

Dubblade sträckan

Efter tio generationer kunde smårobotarna ta sig dubbelt så långt som sina föregångare i generation ett.

Målet med forskningen är att ta fram maskiner som kan anpassa sig efter sin omgivning och vara kreativa istället för att bara utföra samma syssla gång på gång. En industrirobot skulle till exempel själv kunna förbättra bilarna den bygger.

– En av de största frågorna inom biologi är hur intelligens kom till. Vi använder robotik för att utforska det mysteriet, säger forskaren Fumiya Iida till BBC news.

Limmar ihop plastkuber

Men den som oroar sig för ett scenario ala ”Matrix” eller ”Terminator” kan ta det lugnt i några år till. Än så länge handlar det bara om en arm som limmar ihop plastkuber med en liten motor.

Men i framtiden tror forskarna att verkliga robotar kommer att likna sina föregångare från science fiction.

– Kanske om 30 år, säger Fumiya Iida.

Robotar
Senaste nytt
Om Aftonbladet