Dagens namn: Alexander, Alexis
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Prylen som löser din batteriångest

Eluttag och sladdar är nu ett minne blott.

En ny svensk uppfinning laddar din telefon med vatten och salt – var du än befinner dig.

– Du ska kunna bära med dig laddaren i kavajfickan eller handväskan. Rymdteknologin får du på köpet, säger myFC:s vd Björn Westerholm.

I våra uppkopplade digitala liv använder vi i dag våra mobiltelefoner till allt från att mäta vår puls till att utföra bankärenden. Men i takt med att vårt app-användande suger ut trafik ur näten, tömmer vi våra batterier och är i ständigt behov av ny strömtillförsel. Detta har svenska myFC hittat en banbrytande lösning på.

– Vår idé bygger på att använda salt och vatten, utan att behov av vare sig vägguttag eller sladdar. Oavsett om du sitter på en flygplats eller är ute i skogen så ska du kunna känna dig trygg med att du när som helst kan ladda ditt batteri, säger Björn Westerholm, vd på myFC.

Grön laddare i kavajfickan

Laddaren är en bränslecellskonstruktion som genom att tillsätta vatten skapar en kemisk reaktion som utsöndrar protoner som i sin tur blir till ström. Den nya designen är ungefär lika stor som en plånbok, medan själva bränslet som startar reaktionen kommer i ett separat kort. Kortet, som är ungefär lika stort som ett kreditkort, trycks in i laddaren och ut kommer protoner som går rakt in i din mobiltelefon och laddar batteriet.

– Du ska kunna bära med dig laddaren och korten i kavajfickan eller handväskan. Rymdteknologin får du på köpet, säger Björn Westerholm.

– Dessutom är den innovativa uppfinningen miljövänlig. När vi sticker våra vanliga laddare i väggen är 90 procent av den el vi använder framställd av fossila bränslen. Vi vill erbjuda ett alternativ som har målet att vara 100 procent fri från koldioxid, och jobbar för att vår produkt snart kommer att kunna vara det. Vill bidra i stället för att stjäla från miljön, säger Björn Westerholm.

Svensk företag med globala ambitioner

myFC är ett svenskt bolag och grunden till den bränslecellslösning som i dag säljs i butik är framtagen på KTH. Laddaren har funnits på marknaden sedan 2012, men det är nu det tagit fart och en internationell expandering påbörjats. Tidigare i sommar beviljades myFC ett nyckelpatent på den japanska marknaden och i höst har företaget valts ut till att representera svensk innovation under konferensen Innovate46 i New York.

– Vi ser ett stort intresse även utanför Sveriges gränser och i dagsläget samtalar vi med ett tiotal globala telekombolag i Europa, Asien och USA. Ambitionen är att vi ska finnas på en internationell marknad 2016. Reser du till London ska du slippa adapter och sladdar. I stället ska du kunna ta med dig din lilla laddare och skulle du behöva köpa fler bränselkort så ska du via den tillhörande appen kunna leta åt en butik i London som säljer dem, avslutar Björn Westerholm.

Teknik
Frida Nyvinger Anders Burström

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet