Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Här hissar de upp mobilerna i taket

Visst är det irriterande när ditt sällskap aldrig slutar pilla på sin smartphone – men visst är det svårt att själv låta bli?

Restaurangen Cava 42 har löst dilemmat genom att hissa upp telefonerna i taket.

– Vi vill att våra gäster pratar med varandra istället, säger krogens marknadschef Olle Nilsson.

I en färsk amerikansk undersökning från analysfirman Pew tycker 82 procent av de tillfrågade att det är dålig stil att ägna sig åt sin telefon i sociala sammanhang.

Samtidigt erkänner 89 procent att de själva gör just det.

Och mer än hälften nöjer sig inte med att bara kolla sina telefoner då och då, utan skriver dessutom sms och tar samtal.

Hissas upp i taket

De flesta kan nog skriva under på att vi svenskar är likadana.

På krogen Cava 42 i Karlstad tröttnade man på att gästerna verkade bry sig mer om sina mobilskärmar än om varandra och i våras införde man en mobilgarderob. Middagssällskapet lägger helt enkel sina telefoner i en korg – som sedan hissas upp i taket.

– Vi vill att man ska få en stund där man inte behöver ha sin telefon framför ögonen. Våra gäster får en trevligare upplevelse när de pratar med varandra istället, säger Olle Nilsson, som är marknadsansvarig på restaurangen.

Men något förbud är det inte fråga om. Garderoben är frivillig, men sällskapet som går med på att hissa upp sina telefoner får 15 procent rabatt på notan.

”Känns arrogant”

– Vi tycker att man kan testa och så om det blir en annorlunda upplevelse. Det är bara att gå till sig själv. När man försöker ha ett socialt umgänge kring bordet så är det alltid någon som bara hummar med och är någon annanstans. Det känns ganska arrogant, säger Olle Nilsson.

– Det har varit grym respons och det är många som provar på. Sedan är de ju lite sporrade av rabatten så klart, fortsätter han.

Men handen på hjärtat, hur brukar du göra själv?

– Jag försöker tvinga mig att inte använda den. Jag lägger den i fickan och har den på ljudlöst.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Få koll på din digitala värld – läs mer!  

Karlstad
Senaste nytt
Om Aftonbladet