Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Pucken” – som styr din cykel

Här är prylen som gör din cyketur säkrare

Fullt med trafik, ena handen på styret, den andra fipplandes med mobilen – och hjärtat i halsgropen.

Många cyklister som försökt ta sig fram i citymiljö känner nog igen sig, men nu finns en ny lösning ute på marknaden.

SmartHalo är den uppkopplade ”smarta cykeln”.

Mobilernas karttjänster har underlättat vår vardag och gjort det lättare att hitta i stora städer eller nya miljöer, men hittills har det varit svårt att som cyklist dra nytta av tekniken på ett säkert sätt.

Nu kan det finnas en lösning på problemet.

SmartHalo är dosan som förvandlar din cykel till ett uppkopplat färdmedel med ett flertal funktioner som underlättar din cykeltur. Dosan – som ser ut som en liten svart hockeypuck – skruvas fast på cykelstyret och kommunicerar med din mobiltelefon via bluetooth.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Ladda din telefon –  med salt och vatten  

Du matar in ditt resmål i den tillhörande appen och ”pucken” visar med ljussignaler åt vilket håll du ska åka. Appen håller dessutom koll på hur långt du cyklar och hur många kalorier som förbrukas, samtidigt som en annan signal uppmärksammar dig på inkommande mobilsamtal.

Fler finesser finns.

En sensor känner av om du cyklar på kvällen och då aktiveras automatiskt en lamp – och enheten har också ett inbyggt stöldskydd som slår larm om någon försöker att sno din hoj.

IDG skriver att SmartHalo har fått finansieringen av säkrad med hjälp av Kickstarter, och de första ”puckarna” ska kunna levereras i maj 2016.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Få koll på din digitala värld – läs mer!  

Cykel Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet