Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Mobilerna livsviktiga för syriska flyktingar

UNHCR delar ut SIM-kort i flyktingläger

Flyktingar vid den grekiska gränsen i Makedonien passar på att ladda sina telefoner.   Flyktingar vid den grekiska gränsen i Makedonien passar på att ladda sina telefoner. Foto: REUTERS

Fungerande mobiltelefoner är oumbärliga för de som flyr inbördeskrigets Syrien.

Därför delar nu FN ut sim-kort i flyktingläger i Jordanien.

– Telefonen är en livlina till allting, säger Fredrik Sperling på UNHCR Nordeuropa.

I jordanska flyktinglägret Zaatari trängs cirka 85 000 syriska flyktingar på tio kvadratkilometer.

Här har FN:s flyktingkommissariat UNHCR delat ut tiotusentals jordanska SIM-kort till flyktingarna.

Korten låter flyktingarna hålla kontakten med nära och kära och de öppnar också en direkt lina mellan UNHCR och flyktinglägrets invånare via sms och en sida på Facebook.

– Det är ett fantastiskt sätt att snabbt nå ut med information när någonting händer, till exempel när och var man kan hämta mat. Vi har också använt systemet för att kontrollera och bekräfta hur många vi har i lägret, säger Fredrik Sperling, som är pressekreterare på UNHCR Nordeuropa.

”Viktigaste ägodelen”

För flyktingarna kan mobiltelefonen betyda skillnaden mellan liv och död. Enligt Fredrik Sperling skulle de flesta välja just telefonen om de var tvugna att välja en enda ägodel att ta med sig.

– Det är den man använder för att hålla kontakt med familjen som är kvar i hemlandet, men även för att ta reda på vilken väg du ska ta, var det är säkrast, var kan jag få hjälp och var kan jag få vatten, säger han.

I gårdagens Aktuellt vittnade flera syrier om hur viktiga telefonerna är under flykten.

– Vi använde internet hela vägen, vi hade enbart mobilen till hjälp för att boka hotell, hitta en järnvägsstation eller ta oss igenom en skog, berättade Hesham Muadamani från Syrien, som lyckats ta sig till Tyskland.

”Jättestort kontaktnät”

Flyktingar använder sociala medier för hjälpa varandra på vägen. Det finns till exempel flera Facebook-grupper för syrier på flykt.

– Facebook är ett jättestort kontaktnät. Framför allt hemåt, men också för att hålla kontakt med andra människor som är på flykt och som kanske är på väg åt samma håll. Även WhatsApp är väldigt stort, säger Fredrik Sperling.

Samtidigt finns många i västvärlden som fortfarande ser mobiltelefoner som lyxvaror. På sociala medier ifrågasätts ofta varför någon som äger en smartphone över huvud taget skulle vara i behov av hjälp.

– Det man ska komma ihåg är att Syrien har varit ett medelinkomstland med välutbildade människor, som nu flyr för sina liv. Det är inte konstigare att de har en telefon än att du och jag har det, säger Fredrik Sperling.

UNHCR Syrien
Senaste nytt
Om Aftonbladet