Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Här är Apples stora nyheter

Släppte nya produkter på mässan i San Francisco

SAN FRANCISCO. Hur bra är nya Iphone-telefonerna, hur funkar finesserna i nya Apple-TV och vad ska vi med en jättestor Ipad till?

Vår expert Peter Pettersson har testat prylarna och hjälper oss att bena ut nyheterna.

Allt utom Macarna uppdaterades när Apple presenterade nya produkter i San Francisco i går kväll. Intresset var enormt i Bill Graham Auditorium, med 7000 på plats i lokalen – och många av förhandsryktena stämde:

Det blir två nya, helt genomarbetade Iphones: Iphone 6s och Iphone 6s Plus.

Båda får snabbaste processorn hittills och nya bättre kameror både för selfies och andra bilder och video.

Tv får egen Appstore

Apple-tv kommer i ny version med både touchkontroll och röststyrning. Dessutom får den egen Appstore och Apple öppnar upp för tredjepartsutvecklare att göra appar för allt mellan spel och resebeställningar.

Ser ut som man siktar på det digitala hemmet på allvar. Redan nu domnierar Apples produkter när det gäller att användas för streaming av film och tv.

– Vi definierar om tv-tittandet med nya Apple-tv, säger Apples VD, Tim Cook.

Lanserar jättepadda

Dessutom kommer en ny super-Ipad: Ipad Pro.

12,9-tumsskärm, kraftfull processor, fullstort tangentbord i ett lock som tillbehör och en stylus (för första gången).

Apple Watch får nya färger och får också nytt operativsystem när IOS 9 kommer nästa vecka.

Dessutom en designerversion från Hermes.

Dagen efter släppet är medierna positiva till Apples nyheter, medan börserna hittills är mer avvaktande. Börsen i USA jublade inte åt Apples nya produkter, aktiekursen för ett av världens högst värderade företag backade med nära två procent. Men den tekniktunga Nasdaq-börsen backade som helhet 1,15 procent så det var ingen bra dag för teknikföretagen alls.

Medierna positiva – börserna avvaktande

Apples Iphones, som nu går in på sin nionde version sedan 2007, är oerhört viktiga för Apples resultat. Över 60 procent av företagets intäkter kommer från Iphone-försäljningen. Därför tittar börsens analytiker noga på lanseringar som den i går för att försöka förstå hur man tror att de nya telefonerna ska klara sig mot konkurrenterna.

Reaktionerna bland medier runt om i världen är dock till största delen positiva.

Även om man som tyska Frankfurter Allgemeine konstaterar: ”Det var inget fyrverkeri, men det är sunda idéer”.

”Ipad Pro stal showen”

Amerikanska New York Times skriver att efter flera års osäkerhet kring Iphones långsiktiga överlevnadsförmåga står det klart att Apple har manövrerat denna produkt till en avundsvärd position oavsett hur man ser på de nya funktionerna. Iphones fortsatta dominans på marknaden är inte säker, men för att vara i teknikbranschen är den så säker som något just nu.

Den framstående tekniksajten Cnet tror mer på Apple-tv och den stora nya Ipaden. ”Apple-tv och Ipad Pro stal showen. Nya versioner av Apple tv-box och en större Ipad kan vara precis den vitamininjektion Apple behöver just nu.”

När det gäller de nya mobilerna konstaterar de flesta att de nya funktionerna både är bra och till en del tekniskt banbrytande. Men det finns också en osäkerhet kring hur långt det kan räcka.

Brittiska The Guardian skriver:

”Iphone 6 var tick vilket betyder att Iphone 6s är tack. Om några förbättrade specifikationer och nya funktioner – några som dessutom kommer även till 2014 års Iphone 6 via uppdatering av programvara – är tillräckligt för att locka kunder återstår att se.

 

 

Läs om fler nyheter och detaljer i direktrapporteringen här nedan!

Apple Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet