Dagens namn: Anton, Tony
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Är det här framtidens nya brevbärare?

Pilotprojektet testar att dela ut brev på helt nytt sätt

Post var det här. Kanske är det så här vi kommer att få vår post levererad i framtiden?   Post var det här. Kanske är det så här vi kommer att få vår post levererad i framtiden? Foto: Postit

Flaskpost?

Snigelbrev?

Glöm det – i framtiden kan posten komma att levereras med drönare.

Det är finska postverket har dragit i gång en testverksamhet med drönare, som levererar paket till ön Sveaborg. Paketen som levereras får bara väga tre kilo och får göra en resa på ungefär fyra kilometer. Den första färden som genomfördes blev inte helt problemfri, då drönaren tvingades landa tio meter från landningsplatsen. Detta av säkerhetsskäl, då vinden gjorde att publiken som tittade på befann sig i riskzonen för att bli träffade av drönaren vid landningen.

Även i Sverige finns intresset. Kanske skulle lösningen kunna lösa problemen för de boende i glesbygd.

Lorenzo Davoli, student på Designhögskolan i Umeå, har samarbetat med bybor i Floda utanför Umeå och tagit fram ett koncept som kan underlätta att skicka och ta emot varor hemma, rapporterar P4 Västerbotten.

− Robotar kanske fungerar bättre. Men det här testet visar att det går att bygga upp ett bättre system för brev och paket i glappet mellan tätorterna, säger Lorenzo Davoli till P4.

Teknik Drönare
Digitala Livet

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet