Dagens namn: Isak
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Din nya chef – en bossande robot

Möt världens första robotchef: Ger dig direkta order

Säg hej till din nya chef.

Japanska Hitachi har utvecklat en AI-robot som ger direkta order till sina arbetare.

– Effektviteten har ökat, säger en taleskvinna för företaget.

Tech-världen har länge rapporterat om hur artificiell intelligens successivt vävs in i branscher och på sikt förväntas förändra framtidens arbetsmarknad.

Elektronikjätten Hitachi ligger i framkant – och har nu tagit fram en AI-chef som styr hela arbetslag. Under tester vid ett lager har företaget visat att den smarta robotchefen kunnat utfärda direkta arbetsorder för anställda på ett lager, instruera dem och visa på mest effektiva vägen att plocka upp en produkt på en hylla och fullgöra sina uppgifter.

”Omöjligt för mänskliga chefer”

– Arbetet effektiviserades med åtta procent i lager med det nya AI-programmet, jämfört med dem utan. Programmet kan undersöka en extremt stor mängd data för att ge mest effektiva instruktioner, vilket är omöjligt för mänskliga chefer att hantera, säger en taleskvinna för företaget enligt Wall Street Journal.

Effektivitetshöjningen uppges ske genom att anställda får instruktioner baserat på en rad olika faktorer och analys av indata. Systemet mäter även hur anställda tar sig an nya arbetsuppgifter, för att sedan kunna instruera hur det bäst görs i fortsättningen.

– AI-programmet analyserar automatiskt resultatet av dessa nya metoder, och väljer processer som ger bättre resultat och tillämpar det till nästa arbetsorder, säger taleskvinnan.

”Hur blir det med aw:en?”

Hitachi planerar att ytterligare testa programmet under de kommande åren innan planerna finns på att kommersialisera produkten. Företaget hoppas även kunna tillämpa tekniken inom andra områden än logistik, och listar bland annat transport, finans och hälsovård som tänkbara nischer.

Profilerade tech-skribenten Glenn McDonald listar i en personligt skriven text på yahoo.com fördelar och nackdelar med en framtida AI-chef.

”De bra nyheterna är att när man sätter en AI-robot som ansvarig så får alla en rationell chef. AI-chefen skulle nog inte heller ”bjuda in” dig till obligatoriska middagsbjudningar, eller sportevenenemang, eller vad som helst...”

Japan Robotar Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet