Dagens namn: Vivianne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Sverige kan bli först att slopa kontanter

Sedlarnas dagar är räknade, tror Niklas Arvidsson.   Sedlarnas dagar är räknade, tror Niklas Arvidsson. Foto: Håkan Lindgren

I veckan lanserades de nya svenska sedlarna.

Men snart kanske de inte behövs.

Sverige kan bli ett av de första helt kontantlösa länderna, visar ny forskning.

Sverige kan bli ett av de första helt kontantlösa länderna. Det visar forskning som gjorts av KTH-forskaren Niklas Arvidsson.

Istället för kontanter kommer vi kanske att använda tjänster som den mobila betalningstjänsten Swish.

– En utbredd användning av Swish skulle kunna ersätta sedlar och mynt helt, och därmed påskynda processen som kan göra Sverige till ett av de första kontantlösa samhällena i världen, säger Niklas Arvidsson, universitetslektor och docent i industriell dynamik vid KTH, som i en ny studie granskat Swish.

”Gäller inte i Sverige”

– Kontanter är fortfarande viktiga betalningsmedel på många länders marknader, men det gäller inte längre här i Sverige – vår användning av kontanter är liten och den minskar snabbt, säger Niklas Arvidsson i ett pressmeddelande från KTH.

Själv ser han flera föredelar med ett kontantlöst samhälle: enkelheten i transaktionerna, att det blir kostnadseffektivt att slippa producera och hantera kontanter samt att det skapas en öppenhet i att digitala transaktioner går att spåra.

– Swish är som kontanter i det att det är en direktbetalning som kan utföras i realtid. Systemets främsta styrka är snabbheten och enkelheten i den unika lösningen.

”Bara hälften cirkulerar”

Idag uppgår värdet av sedlar och mynt i Sverige till strax under 80 miljarder kronor. En siffra som sjunker snabbt. För sex år sedan var summan 106 miljarder.

– Och av dagens kontanter är det bara hälften, någonstans mellan 40 och 60 procent, som regelbundet cirkulerar, resten ligger hemma hos personer och i bankfack – och finns förstås i den svarta ekonomin, säger Niklas Arvidsson.

Just nu används Swish i första hand för betalningar mellan privatpersoner. Men Niklas Arvidsson tror att om betaltjänsten kan växa till att inkludera fysiska butiker och e-handel så kan det revolutionera vår ekonomi.

– Redan idag håller Swish på att revolutionera hela vårt svenska nationella bankväsende, men kanske i ännu högre grad framöver, konstaterar Niklas Arvidsson.

Swish Privatekonomi
Senaste nytt
Om Aftonbladet