Dagens namn: Mattias, Mats
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Det här händer i huvudet när vi spelar

Forskarna: Vi har aldrig sett något liknande

SAN FRANCISCO. Forskare vid Stanford University har magnetröntgat huvudet på ”gejmare” – och kan se vilka områden i hjärnan som lyser upp när dataspelandet är i gång.

– Vi har aldrig sett något liknande, berättar professor Steve Cole, en av forskarna som genomförde studien.

Samtidigt visar en svensk undersökning om onlinespel att orsakerna till varför unga spelar varierar.

Ny avhandling. Doktorand Charlotta Hellström har i en färsk svensk undersökning tittat på orsakerna till varför unga spelar onlinespel. ”Sannolikheten för sömnbrist, sämre prestation i skolan och bråk med föräldrarna ökar hos dem som spelar för att fly verkligheten”, säger Hellström.   Ny avhandling. Doktorand Charlotta Hellström har i en färsk svensk undersökning tittat på orsakerna till varför unga spelar onlinespel. ”Sannolikheten för sömnbrist, sämre prestation i skolan och bråk med föräldrarna ökar hos dem som spelar för att fly verkligheten”, säger Hellström. Foto: MARIANA EHN

Det finns tre motivationsgrupper, enligt de svenska forskarna. En grupp spelar för att det är roligt och socialt, den andra för att nå status och den tredje ser spelandet som en flykt från verkliga livet.

– Sannolikheten för sömnbrist, sämre prestation i skolan och bråk med föräldrarna ökar hos dem som spelar för att fly verkligheten, säger Charlotta Hellström, doktorand vid Centrum för klinisk forskning vid Uppsala Universitet, som står bakom studien.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Spränger cellerna i bitar – för att vinna mot sin egen cancer  

Hos gruppen unga som ”gejmar” för att vara sociala med kompisarna syns inte alls samma negativa effekter av spelandet.

– De som spelar främst för att det är roligt och socialt kan göra det länge utan att spelandet ger negativa konsekvenser, säger Charlotta Hellström.

”Hoppas kunna hjälpa föräldrar”

Hennes avhandling, den första i sitt slag, baserades på enkätdata från 7 800 flickor och pojkar i åldern 13-18 år.

– Jag hoppas att forskningen ska kunna hjälpa föräldrar som vill ha tips och råd, och förstå när barnens spelande blir ohälsosamt, säger Charlotta Hellström.

Forskare vid Stanford University har magnetröntgat huvudet på spelare – så kallade gejmare – och kan se vilka områden i hjärnan som lyser upp när en gejmer är i gång.

– Vi var nyfikna på vad som händer i hjärnan när vi spelar datorspel, berättar professor Steve Cole, en av forskarna som genomförde studien.

Hjärnaktiviteten på 57 gejmers skannades under spelets gång. Vetenskapen har sedan länge kartlagt hjärnan och vet vilka delar som aktiveras när vi känner oss motiverade, engagerade, skräckslagna eller frustrerade till exempel.

”Positiv motivation driver förändring”

– Vi tänkte att centret i hjärnan för logiskt tänkande och framtidsplanering skulle aktiveras hos gejmare. Men så var det inte, säger Steve Cole.

Det visar sig vara centrat för positiv motivation som får en skjuts, den del av hjärnan som går för högtryck när vi jagar någonting vi vill ha - som sex eller god mat.

– Det var fascinerande att se nivån av hjärnaktiviteten. Vi hade aldrig sett något liknande, berättar Steve Cole.

För att vara säkra på att resultaten stämde experimenterade forskarna med att stänga av och sätta på spelen. Så fort spelet stängdes av aktiverades frustrationscentret i gejmerns hjärna. Slogs det på igen lyste motivationscentret upp som en julgran i december.

– Det är spännande, för positiv motivation driver också förmågan att ändra sitt beteende i verkliga livet. Det är fantastiskt, berättar Steve Cole.

FOTNOT. De 57 gejmare som deltog i studien spelade datorspelet Re-Mission2. Hela studien kan du läsa här.

 

Senaste nytt
Om Aftonbladet