Dagens namn: Vibeke, Viveka
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så får du din surfpott att räcka ännu längre

GRAFIK: Kolla in vilken ”surftyp” du är – och få smartaste tipsen

I dag surfar de flesta svenskar via mobilen och använder tjänster som Spotify och Netflix – och när vi väljer mobilabonnemang är datamängd per månad det som i huvudsak skiljer olika alternativ från varandra.

Men vet du själv hur mycket data du använder varje månad?

Och vet du hur mycket data olika aktiviteter kräver?

Har du svårt att få din surfmängd att räcka till?

– Det är fortfarande ganska svårt att förstå vad olika aktiviteter dra. Men jag tror att det är lättare i dag än för några år sedan. Idag finns guider hos till exempel operatörerna, säger Andreas Wigren, Marknadsanalytiker på Post- och Telestyrelsen.

Att räkna ut exakt hur mycket data olika tjänster och appar kräver kan bli ganska komplext men är trots enkelt att säga vad som drar absolut mest data:

Rörligt innehåll.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Därför laddar du din mobil på helt fel sätt

– Det som drar mest är streamingtjänster för rörligt innehåll som Youtube, SVT Play eller Netflix. Det beror bland annat på att streamat rörligt innehåll kräver en konstant överföring när du tittar. Till skillnad från till exempel en webbsida som du laddar ned en gång och sedan kan titta på utan att någon data överförs, säger Robert Tjernström, Produktchef för mobilt bredband och wifi på Telia.

Största boven: Rörlig bild

Exakt hur mycket data som videotjänsterna drar påverkas till exempel av kvaliteten på din uppkoppling.

– Om du har bra uppkoppling förbrukas mer data eftersom många streamingtjänster är byggda utifrån antagandet att kunderna vill ha bästa möjliga kvalitet hela tiden. Det gör att du får lika bra kvalitet på mobilen som om du satt vid en 50-tums TV förutsatt att du inte själv väljer kvaliteten, säger Robert Tjernström.

Tjänster som Netflix och SVT Play använder alltså högsta kvalitet hela tiden och skickar så mycket data till din mobil som uppkopplingen klarar av, såvida du inte aktivt själv väljer kvalitet. Men när du tittar på en liten mobilskärm skulle du kanske vara nöjd med hälften så bra videokvalitet. Så om du vill få din surfpott att räcka längre kan du på många tjänster själv välja att titta i en lägre videokvalitet.

Musik är förstås också väldigt populärt i mobilen. Men streamad musik är inte en datatjuv på samma sätt som video.

– Musik påverkar inte näten alls på samma sätt som streaming av video även om många konsumerar musik i mobilen. Det beror dels på att tjänster som Spotify har möjlighet att ladda ner låtar så att du kan lyssna offline vilket en del gör. Men det beror också på att musik inte förbrukar jättemycket data generellt, säger Robert Tjernström.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Därför står vi i kö för en ny Iphone

Det strömmande videoinnehållet står för en stor av trafiken i näten. Och det ökar kraftigt. Det gäller både rena streamingtjänster som Netflix och Youtube men också vanliga webbplatser som tidningssajter och sociala medier som till exempel Facebook där videoklipp är en stor del av tjänsten, enligt Telias Robert Tjernström.

Mest data – på helger och kvällar

Mest data gör vi av med på kvällar och helger.

– Mellan 20.00 och 24.00 på kvällen ser vi en topp i datanvändningen. Det är privatkundernas beteende som slår igenom på de totala volymerna. Under helgerna så ökar användningen under dagarna men vi ser också där en topp mellan 20.00 och 24.00.

Svenska privatkunder använde förra året i genomsnitt 1,9 GB mobildata per månad, enligt Post- och telestyrelsen. En siffra som trycks ned av att många svenskar fortfarande använder relativt lite data. För många av oss är den siffran dock betydligt högre. Och den ökar hela tiden.

– Trafiken från smartphones ökar definitivt starkt. Den ökade till exempel med 35 procent från 2013 till 2014. Och vi räknar med att ökningen fortsätter minst lika snabbt, säger Andreas Wigren på Post- och Telestyrelsen.

Teknik

Så får du din surfpott att räcka längre

 

1. Välj kvalitet på Netflix

Som standard är ditt netflixkonto inställt på att ge dig den bästa kvaliteten som din uppkoppling medger. Men det kan bli en riktig datatjuv. Vill du få din surfpott att räcka längre så kan du ställa in uppspelningskvalitet manuellt. Gå in på ditt Netflix-konto på en dator och välj ”Uppspelningsinställningar”. Där kan du välja på fyra olika inställningar och se ungefär hur mycket mobildata de slukar. Detta påverkar sedan när du tittar på Netflix via mobilen. Har du flera profiler på ditt konto så kan du ha olika inställningar för de olika profilerna.

 

  2. Välj kvalitet för SVT Play

I SVT Play:s videospelare kan du anpassa videokvaliteten i de tre lägena ”Högsta kvalitet”, ”Begränsad” och ”Automatiskt”. Klicka på kugghjulssymbolen i spelaren för att välja kvalitet. Det stora undantaget är att om du tittar via en Iphone eller Ipad så kan du inte välja kvalitet och får därför en kvalitet som automatiskt anpassas efter din uppkopling.

 

  3. Anpassa ljudkvaliteten på Spotify

På Spotifys mobilapp kan du gå in under ”inställningar” och välja “streamingkvalitet”. Där kan du sedan välja att spela upp med ”normal”, ”hög” eller ”extrem” kvalitet. En annat sätt att begränsa dataanvändningen är att aktivera offline-läget för din favoritmusik. Då laddas musiken ner till telefonen en gång och kan sedan spelas upp utan att det ”kostar” någon mobildata. Du kan också välja att enbart ladda ner när du är uppkopplad till wifi.

 

  4. App som håller koll på din data

Vill du ha järnkoll på din dataanvändning varje månad så kan du använda en app som till exempel My Data Manager (iOS och Android) där du kan se hur mycket data du använt hittills under månaden, hur mycket du använt under dagen samt ställa in så att appen varnar dig när du använt en viss mängd data.

 

  5. Wi-Fi-assistans – datatjuven i din Iphone

Vid den senaste uppdateringen till iOS 9 så införde Apple funktionen Wi-Fi-assistans. Det innebär att när du är uppkopplad mot ett wifi-nätverk med dålig uppkoppling så kan mobilen ta hjälp av mobilnätet för att ge dig en bättre överföringshastighet. Det är en superfunktion för alla som svurit över att Iphone tidigare automatiskt valde att hacka fram på tröga wifi-nätverk när du samtidigt hade tillgång till 4G-hastigheter via mobilnätet. Men för dem med begränsade surfpotter kan funktionen också vara en riktig datatjuv som drar mobildata när du kanske tror att du surfar enbart via wifi. Vill du stänga av funktionen så gå in på “Inställningar” i din Iphone och välj ”Mobilnät”. Skrolla sedan hela vägen ner tills du ser ”Wi-Fi-assistans” och slå av den.

 

Megabyte och Megabit – vet du skillnaden?

Idag möts vi i mängder av sammanhang av enheter som megabit, megabyte och förkortningar av dessa. Men många av oss – även mycket teknikintresserade personer – är osäkra på vad enheterna egentligen betyder.

Här är en grundkurs.

 

Måttenheter

Datamängder mäts i de grundläggande i måttenheterna bit och byte.

Bit = den minsta informationsenheten i all digital teknik. En bit kan ha två värden; 0 eller 1.

Byte = 8 bitar, det vill säga åtta stycken värden som antingen kan vara 1 eller 0.

 

Lagrad data mäts i byte

Data som lagras på en dator eller mobil beräknas vanligen i kilobyte, megabyte eller gigabyte.

  Kilobyte (kB) = tusen byte

  Megabyte (MB) = en miljon byte

  Gigabyte (GB) = en miljard byte

 

Överföringshastigheter mäts i bit

Överföringshastigheter, det vill säga hur snabbt en viss mängd data förs över från ett ställe till ett annat, beräknas i kilobit, megabit eller gigabit per sekund. Det vill säga hur många bitars information som kan föras över på en sekund.

 

  Kilobit (kb)/s = tusen bit per sekund

  Megabit (Mb)/s = en miljon bit per sekund

  Gigabit (Gb)/s = en miljard bit per sekund

 

Om Aftonbladet