Dagens namn: Kristian, Krister
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så undersöker du dina födelsemärken själv

Skicka in dina bilder – appen hjälper dig att få snabba läkarsvar

SAN FRANCISCO. Han har kallat sig sjukvårdens Steve Jobs.

Norrmannen Alexander Börve visar hur vi undersöker hudfläckar – via mobilen.

– Folk i dag vill ha svar inom några timmar, inte vänta i månader på en hudläkares bedömning.

Det var för ungefär fem år sedan som en norsk läkarstudent i Göteborg uppnäst kläckte ur sig att han skulle bli en ny Steve Jobs – när det gäller sjukvård.

Hans mentor kluckade, skakade lätt på huvudet och förklarade att det där aldrig skulle hända.

I dag sitter Alexander Börve på en potentiell guldgruva. Han har utvecklat en app och ett dermatoskop som ger patienterna förmågan att på egen hand undersöka sina hudfläckar.

Är mina märken ofarliga – eller inte?

Vart femte allmänläkarbesök handlar om problem med huden. Många gånger springer folk till läkaren helt i onödan, oroliga för ett födelsemärke eller en leverfläck. Det visar sig vara - nada, ingen fara på taket.

Men det kan också vara tvärtom. Malignt melanom, hudcancer, är den mest aggressiva typen av cancer och i många fall upptäcks den för sent. Om sjukvården haft råd med årliga screeningar av befolkningen hade ingen behövt dö i onödan. Hela 95 procent av alla dödsfall i hudcancer hade kunnat förhindras om cancern upptäckts i tid.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Spränger cellerna i bitar – för att vinna mot sin egen cancer  

Det är här Alex Börves app kommer in i bilden. Den är lätt att använda. Patienten tar ett foto på sin hudåkomma med kameran i mobilen, svarar på en rad frågor och klickar i väg fotot och info. På andra sidan appen sitter en hudläkare som kan avgöra om leverfläcken, utslaget eller födelsemärket är onormalt och patienten behöver träffa en läkare face-to-face.

Ett läkarteam bedömer bilderna

I närmare 70 procent av fallen handlar det om att lugna patienten. Allt ser helt normalt ut och det räcker med att köpa en receptfri salva på apoteket.

Med appen sparas tid för alla. Patienterna behöver inte sitta och tugga av långsamma minuter i gråtunga väntrum och läkarna som träffar patienter personligen kan ägna sig åt dem som verkligen har besvär.

Patienterna sparar också pengar. I USA, där läkarbesöken är dyra, är 195 svenska kronor oerhört billigt för ett läkarutlåtande. Betalningen går via appen som används helt anonymt. Transaktionen går inte att spåra. Tanken är att patienten ska känna sig säker, oavsett vilka foton man laddar upp. Det kan till exempel handla om utslag på könsorganen och misstänkta könssjukdomar.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: KATARINA ANDERSSON: Trodde jag skulle dö – allt jag behövde var en app  

 

 

När Alexander Börve redan 2009 började experimentera med sin hudanalys-app var det just könssjukdomarna som fick medial uppmärksamhet. ”Norsk läkare undersöker svenska könsorgan via MMS”, löd rubriken i norska tidningen Verldens Gang.

– All uppmärksamhet är bra, antar jag, skrattar Alexander Börve.

120 000 användare – världen över

Då – för sex år sedan – hade den smarta telefonen knappt landat på marknaden. Kamerorna i mobilerna var sämre och det stora problemet var att folk inte litade på betalningar online. Att köpa och ladda ner ringsignaler för några kronor gick kunderna med på, men att knappa in sitt kreditkortsnummer och köpa en hudanalys för 195 kronor var mycket, mycket svårare.

Så trots medial uppmärksamhet satte Alexander Börve sitt projekt på vänt.

– Jag insåg att jag var lite för tidigt ute och började forska i stället. Men jag visste att det här var något som skulle komma, säger han.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: 3D-printade hjärtat räddade lille Lavesh  

För drygt två år sedan landade han i San Francisco för att skriva sin doktorsavhandling på Berkeley University. Han fortsatte jobba på sin idé och i dag sitter han på Skydeck, Berkeleys accelerator, där bra idéer som blivit verklighet ska nå sin fulla potential.

”Spar onödig tid av ångest”

Appen, som hette iDoc24 i Skandinavien, har fått ett nytt namn som ligger rätt i munnen på amerikanerna – FirstDerm. I dag har appen 120 000 användare världen över. 20 hudläkare jobbar med att besvara frågorna som kommer in. Men det räcker inte för Alexander Börve och hans team. De tror att marknaden är långt mycket större.

Hudanalystjänsten har också förstärkts med en ny uppfinning, ett dermatoskop som kan beskrivas som ett förstoringsglas med polariserat ljus, och är ett redskap som hudläkare använder dagligen.

Med eget dermatoskop och appen har folk möjlighet att screena sig själva och får professionella läkarutlåtanden när de vill.

Finns det risk för att din uppfinning gör folk till hypokondriker? Att man gör hysteriskt många screeningar bara för att det går?

– Vi hjälper hypokondriker med att få ett snabbt besked från en expert. Tanken är att man ska få veta vad man ska göra härnäst, ungefär som när man ringer sjukvårdsupplysningen. Jag tror folk i dag vill ha svar inom några timmar, i stället för att vänta veckor och månader på en hudläkares bedömning. I slutändan sparar detta onödig ångest, tid och pengar för samhället.

Om jag säger att det är ett sätta att tjäna pengar på folks oro, vad säger du då?

– Tyvärr är inte sjukvård gratis. Vi måste tjäna pengar så vi kan leverera ännu bättre tjänster till våra kunder. Om man kan rädda liv via en enkel teknik som du har i fickan så är det fantastiskt. Jag tycker det är kul att kunna använda min läkarkonst parat med teknik för att göra människors liv bättre, säger Alexander Börve.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Tusentals seniorer följda steg för steg  

Hälsa Cancer
Senaste nytt
Om Aftonbladet