Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Frågan som ställer geniet fullständigt

Apple-grundaren i Sverige – vad får ”Woz” att skratta?

Han grundade Apple tillsammans med Steve Jobs och är i dag en av världens mest kända it-profiler.

I dag reser Steve ”Woz” Wozniak runt om i världen och är van vid att prata om Apples barndom, sin relation med Jobs och utvecklingen av Apple-produkter.

Under ett blixtbesök i Sverige lyckades Digitala Livet överraska med en fråga som fick gurun att avslöja en personlig hemlighet.

Under det snabba Sverige-besöket och den exklusiva konferensen ”Hjärntillskott Executive Day” i Stockholm intervjuades Apple-grundaren av journalisten Jenny Strömstedt på scen inför ett hundratal inbjudna gäster.

Under en sekvens med inskickade frågor började ”Woz” plötsligt att skratta högt – Digitala Livets undran om Wozniaks allra första datalösenord fick amerikanen att bli ovanligt personlig.

– Ha, ha – jag är inte säker på att jag minns det. Jag tror det kan ha varit en variant av mitt namn och ett palindrom. Det kan också ha varit så enkelt som mitt telefonnummer. De sju siffrorna använder jag fortfarande ofta för konton som inte är så viktiga, avslöjade Wozniak.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Super-paddan stal stora showen i natt  

Att hålla reda på en mängd olika lösenord är en utmaning för de flesta av oss. För en it-legendar som Steve Wozniak som vigt hela sitt liv åt datorer är det ännu värre.

– Jag har miljoner med lösenord. Jag får ha en lista med hundratals konton och alla de olika variationerna av lösenord som krävs för olika tjänster. Gud, jag avskyr de där företagen, som Apple (skratt), som kräver att jag ska uppdatera mitt lösenord med jämna mellanrum. Så att jag måste hitta på och komma ihåg ännu en variant av lösenord, berättade Wozniak vidare.

Frågan om lösenord lockade också fram en personlig historia ur Apple-grundarens liv.

 – När internet kom var jag en nätverksadministratör och programmerade routers. Under tio år så jobbade jag med det när jag tillhandahöll internet till att alla skolor i min hemstad. Jag skickade trådlöst internet via radiovågor från en antenn på taket av mitt hus när alla andra hade telefonmodem.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Därför står vi i kö för en ny Iphone  

– Och på den tiden behövde jag skapa lösenord för de här viktiga routrarna som såg till att internetuppkopplingen fungerade för skolorna. Mina lösenord var lätt tjugo tecken långa av bokstäver, siffror, specialtecken, gemener och versaler. Och ibland när det blev problem och jag blev tvungen att prata med min internetleverantör så tog det mig kanske fem minuter att läsa upp lösenorden för deras tekniker. Då sa de, varför har du så komplicerade lösenord?

– Jag svarade att, det är ju så det är meningen att man ska göra.

– De lösenorden var till för att skydda skolorna. När det bara handlar om mig själv kan jag vara lite mer avslappnad, skrattade Steve Wozniak.

Apple Steve Jobs Steve Wozniak
Senaste nytt
Om Aftonbladet