Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Armbandet som håller koll på ditt barn

”Med armbandet blir barnen friare, de behöver inte sina föräldrar hängande i hälarna”

SAN FRANCISCO. Hans tvååring var puts väck.

I en jättegalleria.

– Hjärtat stannade, jag fick panik, säger Andrew Purcell, som utvecklat den nya spårningsarmbandet för barn - Child angel - som lanseras i början på nästa år.

Tvååringen vara bara borta några minuter, men upplevelsen av att tappa bort sitt barn gav Andrew Purcell tankegnistan att uppfinna ett spårningsverktyg. Tekniken är inte ny och finns i olika former redan i dag, men det lilla plastiga armbandet specialutvecklat för barn mellan 2-10 år backas av jätten Intel, som storsatsar på Internet of Things-lösningar.

Begreppet Internet of Things handlar om prylar som är uppkopplade på nätet. Intel, som hamnade lite i bakvattnet har gjort en rush för att hinna ikapp. Ett av företagen man knutit till sig är Child angel.

Plötsligt var egna barnet borta – då föddes idén

Redan om fem år räknar branschen med att 50 miljarder prylar – som wearables, smarta hus, bilar och mycket annat – kommer att vara uppkopplade. Tekniken ger oss möjligheter att spåra det mesta – också våra barn och tonåringar.

– Jag gillar inte ordet övervaka. Med armbandet blir barnen friare, de behöver inte sin förälder hängande i hälarna när de är ute och leker, säger Andrew Purcell.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Paul kunde ha dött – räddad av klockan  

Genom en app kopplad till armbandet kan föräldern bestämma barnets säkerhetszon, alltså hur långt hemifrån det är tillåtet att gå. Passeras gränsen får föräldern en notering i mobilen och kan se var barnet befinner sig. På samma sätt kommer ett meddelande om barnet, eller någon annan, försöker lossa armbandet.

I dag finns ett smörgåsbord av spårningsverktyg som den vanliga familjen kan använda.

Allt från GPS-mojänger som fästs i barnens kläder eller sitter i amerikanska tonåringars bilar (så föräldrar hemifrån ska kunna se till att de inte kör för fort) till appar kopplade till mobilen.

 

Föräldrarna: Det ger sinnesro

Den mest populära, Life360, används av över 50 miljoner familjer världen över.

Med appen kan familjemedlemmarna följa varandra via mobilen. Se när mamma checkar in på jobbet, när barnen kommit till skolan och om pappa tar en sväng förbi Ica på väg hem från jobbet.

Sociologen, författaren och föräldracoachen Christine Carter förstår föräldrars behov av att ha koll på sina barn.

– Det ger sinnesro att kunna följa sin 10-åring som går hem från skolan själv via mobilen, säger hon.

Men i grund och botten tror hon inte att teknik i form av Child Angel-armbandet kommer att skydda barnen - tvärtom.

 – Låt barnen klara av att komma bort. Det är en skrämmande upplevelse för ett litet barn att tappa bort sina föräldrar, men också en chans att lära sig hantera panikkänslor och förstå att det gick ju bra, jag hittade mamma, jag gick inte under.

 

Kritiken: Curla inte barnen

Christine Carter trycker på att det är viktigt att inte curla sina barn på ett sätt som slår tillbaka. Att aldrig lära sig hantera obehagskänslor är en rak och skrämmande väg mot ångest och depression högre upp i åldrarna.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Fota dina märken – få läkarsvar direkt  

– Statistiskt sett är det väldigt ovanligt att det går illa för barn som kommer bort. Rådet till det lilla barnet räcker: Om du tappar bort mig, ta tag i en annan mamma som kan hjälpa dig att hitta tillbaka.

Andrew Purcell tror ändå att det finns en stor marknad för spårningsarmbandet.

– Det var inte av rädsla för kidnappningar som vi utvecklade armbandet. Det handlar om att få känna sig lugn som förälder. Den känslan vill föräldrar över hela världen ha, säger Andrew Purcell.

Teknik Föräldraskap
Senaste nytt
Om Aftonbladet