Dagens namn: Johanna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så mycket är din gamla mobil värd

Panta din gamla telefon och tjäna pengar – bästa tipsen

Fem avlagda mobiler i varje hushåll.

Som bara ligger.

Så här kan du bidra till ett hållbart samhälle – och tjäna en rejäl hacka på kuppen.

Det går fort på det löpande bandet. Vana händer sorterar strömmen av prylar och skickar dem vidare till nästa steg i processen. Brödrostar, fjärrkontroller och dataskärmar svischar förbi – och mängder av mobiltelefoner.

– Till den här anläggningen får vi in mellan 22-26 ton mobiler varje år, säger Martin Alehem, produktionschef på återvinningsföretaget Stena Technoworlds anläggning i Halmstad.

”Ett enormt resursslöseri”

Det låter mycket, men borde vara mer. Enligt statistik från organisationen Mobiltelebranschen har svenskarna köpt 55 miljoner mobiltelefoner sedan 1993, fyra miljoner bara nu under 2015. Och med en ny mobil på fickan, åker den gamla ned i byrålådan. Stena Technoworlds egna undersökningar visar att varje hushåll äger i snitt fem stycken som ingen använder.

– De flesta vi får in här har nog legat och dammat i åtminstone fyra, fem år. Det är ett enormt resursslöseri, säger Martin Alehem.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Chippet laddar din mobil på tio minuter  

Ett slöseri på naturresurserna, men också på våra pengar. Många av de mobiler som blir liggande skulle i stället, om de pantades medan de fortfarande hade ett andrahandsvärde, kunna ge sina ägare ett välkommet tillskott i plånboken. Under de senaste åren har flera företag som erbjuder pengar i utbyte mot en avlagd mobil dykt upp. Pantaluren, Mobilpengar, Envirofone och It-hantering är några exempel. Hos dem raderas telefonerna på personlig data, de repareras och säljs sedan vidare. Också riktigt gamla telefoner tas emot, även om de nyare modellerna förstås ger betydligt mer pengar.

 

”Kan få upp till 2500 kronor”

– För exempelvis en Iphone 5s i nyskick kan du få upp till 2500 kronor. Priset beror på vilken efterfrågan vi har på den modellen, säger grundaren till It-hantering, Levent Dürüst.

Enligt honom kan nästan alla mobiler som kommer in lagas.

– De som är för dåliga skickar vi direkt till återvinningscentralen, men det rör sig bara om någon procent.

Telia och en del andra mobiloperatörer försöker på liknande sätt locka sina kunder att lämna in sina gamla mobiler.

– Hos oss kan man göra en värdering online och sedan få ett presentkort eller rabatt på en ny telefon i utbyte mot en avlagd, säger Anna Schenell som ansvarar för Telias koncept ”Byt in”.

– Jag tror att det gäller att skapa ett miljötänk kring mobiler. Att få folk att se att det finns ett värde i de avlagda telefonerna och att man, precis som med bilar, på något sätt tar hand om den gamla i samma veva som man skaffar sig en ny, fortsätter hon.

 

Tappar i värde i byrålådan

På återvinningsanläggningen i Halmstad välkomnas alla initiativ som syftar till att få fler att gräva fram den elektronik som inte längre används ur gömmorna. Inte minst eftersom tester visar att svenskarna blir allt sämre på att återvinna sina gamla elprylar. När en telefon, efter flera år i en byrålåda, tappat sitt värde hamnar den ofta i sophinken.

– Jag kan väl tycka att det är helt okej att ha en reservmobil hemma, men fem stycken? Bättre då är väl att sälja eller lämna dem till återvinningen direkt. Materialen i gamla mobiler kan faktiskt bli nya prylar, om och om igen, säger Martin Alehem.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: GRAFIK: Så räcker din mobilsurf längre  

Mobiltelefoni
Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet