Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Han räddade sitt hem – 300 mil bort

Lågorna närmade sig gården – så lyckades han rädda allt

Han såg hur flammorna närmade sig, satte i gång sprinklersystemet – och räddade gården på 300 mils avstånd.

Simon Maddocks lär inte ångra att han lät koppla upp sitt hem.

Två döda, över 27  000 innebrända djur och 87 hem som totalförstörts. Den senaste veckans skogsbränder i Australien har fått fruktansvärda konsekvenser. Men mitt i all sorg och förödelse lyser ändå en solskenshistoria upp, en historia med en smartphone i huvudrollen.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Chippet laddar din mobil på tio minuter  

Simon Maddocks, en professor vid Charles Darwin University, satt på sitt kontor i Darwin när telefonen pep till. Det var ett sms från grannar som berättade att bränder härjade i närheten av hans gård i South Australia, över 300 mil bort. Maddocks surfade på en gång till brandmyndighetens livekartor över hur elden spred sig, kopplade upp sig på de övervakningskameror som han låtit sätta upp kring gården och kunde på så sätt med egna ögon se hur elden snabbt närmade sig huset och ladan.

– Helt plötsligt blev allt mörkt, och sedan såg jag en eldklot komma. Det gick väldigt snabbt, säger Simon Maddocks.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Pilotens Ipad-tabbe nära sluta i krasch  

Då, i precis rätt tidpunkt, satte han på gårdens sprinklersystem via en smartphoneapp. Flammorna höll sig borta och både ladan med alla djuren och hemmet klarade sig utan skador.

– Elden var överallt kring huset, men tack vare våra grannar och att jag på distans kunde sätta på vattnet hade vi tur, säger han till Cnet.

Australien Teknik
Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet