Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ligan som väntas vända upp och ned på sportvärlden

Drönarligan lanseras i USA: Piloterna kommer att bli superkändisar

Nu blir drönar-race en proffs-sport.

– Det här är bara början av robotsport-revolutionen, säger Nicholas Horbaczewski, som grundat Drone Racing Leauge.

Snart får drönar-race samma status som proffsfotboll och basket i USA. I januari  lanseras Drone Racing Leauge och världens bästa piloter ska tävla med drönare i sex stora tävlingar under 2016.

– Piloterna kommer att bli superkändisar, precis som sporthjältar, tror Nicholas Horbaczewski, grundare till Drone Racing Leauge.

Drönar-race har alla ingridienser  som gör en sport attraktiv: Snabbhet, skönhet och spänning, menar han. Drönarna flyger i upp till 140 kilometer i timmen i timmen, gör volter och akrobatiska trick i luften och kraschar dessutom ibland. Det hör till och gör drönar-racen dramatiska.

– Att utsätta mänskliga sportstjärnor för högre risker att krascha är inte etiskt, men vi kan designa extremt svåra banor för drönare och göra tävlingarna mer nervkittlande, säger Nicholas Horbaczewski.

”Kommer revolutionera sportvärlden”

Han tror att robotar kommer att revolutionera sportvärlden, och att robotsporter till och med kommer representeras på OS i framtiden.

– Intresset för robotsporter, som drönar-race och megabot-dueller, är redan stort och kommer bara blir större, spår Nicholas Horbaczewski.

Nästa sommar arrangeras ett stort robotspektakel, där amerikanska megaroboten Mk.II, utrustad med boxhandskar och en två meter lång motorsåg, utmanar japanska superroboten Kuratas. Kickstarterkampanjen som lanserades i slutet av augusti för att finansiera robotduellen har redan håvat in närmare 5 miljoner kronor.

Letar efter skandinavisk pilot

Drone Racing Leauge uppskattar att det finns omkring 100 000 drönar-piloter världen över som tävlar i amatör-race. De allra bästa deltar i premiärtävlingen för nya drönarligan i Miami om två veckor.

– Vi har ingen pilot från Skandinavien än, men vet att det finns flera bra där, säger Nick Horbaczewski.

Drönar-race är ingen publik-på-plats-sport, de flygande robotarna är för små och snabba. Istället kommer tävlingarna filmas och klippas. Publiken kommer ta del av dem online, på TV eller via ett VR-headset. Kameror fästs på varje drönare och tittaren kan följa varenda volt och snyggt rundat hinder. Den första filmen läggs ut på Youtube i januari.

– Det kommer att kännas som att sitta i drönarens cockpit, säger Nicholas Horbaczewski och låter nöjd.

Senaste nytt
Om Aftonbladet